Izvor: B92, 18.Sep.2005, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Do mobilnog samo korupcijom

Beograd -- Veruje se da je prisluškivanjm mobilnih telefona policija razotkrila slučaj mogućeg podmićivanja visokih sudskih dužnosnika.

Te telefonske razgovore, vođa kruševačkog klana, Zoran Jotić Jotka, vodio je i zatvora, što bi trebalo da bude nemoguće, jer, kako za B92 kaže advokat Božo Prelević, Zakon o krivičnom postupku izričito zabranjuje da neko ko je iza rešetaka slobodno komunicira sa ostatkom sveta.

"Jedan jedini način kako telefon dospeva >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << do zatvorenika jeste korupcija stražara i naravno mislim da je vrlo važno reći kako se to suzbija. Svuda u svetu to se radi tako što sepostave tehnički uređaji, koji relativno malo koštaju, koji se stave na četiri ćoška zgrade i u potpunosti ometaju signal, tako da oni mogu da imaju aparat, ali ne mogu da komuniciraju", kaže Prelević.

Kao koministar policije, u prelaznoj Vladi posle 5. oktobra, Božo Prelević se i sam suočio sa posledicama toga što su se osuđenici dokopali mobilnih telefona. Istovremena pobuna u više zatvora u Srbiji, koja se tada dogodila, bila je dogovorena baš pomoću njih. Po svemu sudeći isti problem imaju i zatvori u Crnoj Gori.

Posle upada u zatvor u Spužu, specijalci su pronašli karticu za mobilni telefon sa koje sumnjaju da je naručeno ubistvo Slavoljuba Šćekića, načelnika crnogorske kriminalističke policije: "Postoje četiri razloga zašto sve policije sveta na svaki način sprečavaju komunikaciju zatvorenika. Jedan od tih razloga je što jedan deo kriminalaca nastavlja sa svojom aktivnošću i posle odlaska u zatvor, nastavljaju svoje poslove, drugi je što bi takomogli da utiču na svedoke", kaže Prelević.

B92 nezvanično saznaje da je uprava Centralnog zatvora svesna da zatvorenici koriste mobilne telefone, ali da zbog velikog broja pritvorenika, kao i jeftinih aparata, trenutno ne može da izađe na kraj sa tim problemom. Vrše se povremene kontrole i kada se u ćeliji pronađe mobilni telefon, niko ne priznaje da je vlasnik, pa se, kako saznajemo, pokreće istraga protiv NN počinioca koja po pravilu ostaje nerešena.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.