Izvor: Blic, 04.Sep.2002, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Đorđević naredio uklanjanje leševa

Đorđević naredio uklanjanje leševa

HAG (FoNet) - Penzionisani načelnik SUP Bor Časlav Golubović izjavio je juče na suđenju Slobodanu Miloševiću pred Haškim tribunalom da je od načelnika Resora javne bezbednosti MUP Srbije, generala Vlastimira Đorđevića tražio uputstva o tome kako da postupi u slučaju hladnjača 6. aprila 1999. godine, a da je dobio odgovor da leševe pretovari u drugi kamion i sahrani negde na području Kladova. - Insistirao sam na tome >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << da leševi budu odvezeni u Niš ili Beograd na autopsiju i identifikaciju, a general Đorđević se pozvao na naredbu tadašnjeg ministra unutrašnjih poslova Vlajka Stojiljkovića da bi tek u drugom telefonskom razgovoru prihvatio moju sugestiju - rekao je svedok.

On je dodao da je ustanovljeno da je leševa u hladnjači bilo više od 20-30, pa je tražio od MUP službeno vozilo da bi se pretovarala i ostala tela.

- To je i učinjeno. Leševi su odvezeni najverovatnije u Beograd. MUP je na moje insistiranje poslao 10.000 dinara za isplatu radnika koji su pretovarivali tela i, koliko znam, zvanična istraga o ovome nikada nije vođena - rekao je Golubović.

Na pitanje tužioca Golubović je potvrdio da je član SPS, ali je rekao da se sa Miloševićem sretao samo nekoliko puta i to službeno.

Milošević je u unakrsnom ispitivanju doveo u sumnju autentičnost izjave Golubovića radnoj grupi MUP Srbije koju je predvodio Dragan Karleuša. - Izjavu ste dali 12. maja 2001. godine Karleuši koji ima niži čin od vas jer je kapetan i nižu školsku spremu. Da li je on kvalifikovan da vodi istragu - upitao je Milošević.

- Mislim da Karleuša ima višu spremu, ali sam dao izjavu jer je rečeno da su došli po zadatku ministra i Ministarstva unutrašnjih poslova - rekao je svedok i zaključio da nije dao pisanu izjavu, već službena beleška predstavlja interpretaciju njegovog usmenog izlaganja.

Na pitanje Miloševića da li mu je neko zvanično branio da o 'slučaju hladnjača' govori od aprila 1999. do oktobra 2001. godine, kao i da li je ovaj slučaj bio zaveden kao državna tajna, svedok je odgovorio odrečno, ali je dodao da mu je general Đorđević preporučio da o tome ne daje javne izjave.

Pre Golubovića svedočili su Mejdi Gerguri i Liri Loši koji je govorio o identifikaciji 127 žrtava masakra u Izbici 28. marta 1999. godine. - Nisam lično video ovo masovno ubistvo, ali sam snimio leševe nekoliko dana kasnije i po ranama i položaju tela, a i na osnovu priča supruga žrtava, više je nego jasno da je reč o pokolju koji su izvršile srpske snage. Ljudi su ustreljeni sa kratkog rastojanja - rekao je Loši. Odbijena svedočenja

HAG (FoNet) - Braniocu Slobodana Miloševića advokatu Dragoslavu Ognjanoviću juče je u Tribunalu zvanično uručena odluka Sudskog veća kojom su odbijena svedočenja Kevina Kertisa i Božidara Protića, kao 'irelevantna' za ovaj deo suđenja.

- Zadovoljan sam odlukom jer je Kertis već jednom na početku suđenja odbijen kao svedok iz druge ruke, a i radio je kao službenik tužilaštva, pa je njegovo svedočenje neprihvatljivo - rekao je Ognjanović. On je dodao da bi Tribunal trebalo da odbaci i svedočenja nekih drugih svedoka, kao što je na primer statističar Patrik Bol, čiji je iskaz takođe irelevantan'.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.