Izvor: Blic, 12.Jan.2002, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Đelić: Raspravljati i o kupovini upaljača

Đelić: Raspravljati i o kupovini upaljača

BEOGRAD - O nabavci 23.000 'zipo' upaljača i isto toliko švajcarskih noževa, za koje je MUP Srbije, prema nekim nezvaničnim kalkulacijama, izdvojio najmanje milion maraka, nadležni u ovom ministarstvu i dalje ne žele da komentarišu. Prema dostupnim informacijama, o nabavci ove luksuzne opreme neće se javno govoriti sve dok traje razmatranje ponuda koje su stigle na tender raspisan u decembru prošle godine. Samim tim, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << još nije objašnjeno ni od koga je kupljeno 23.000 upaljača i švajcarskih noževa, kao i 15.000 baterijskih lampi, budući da ponude prispele na tender još nisu razmotrene. Kao je 'Blic' pisao, nezadovoljni pripadnici MUP Srbije postavili su javno pitanje 'kome su potrebeni upaljači i nožići u vreme kada veliki broj policajaca u Srbiji nema rešeno stambeno pitanje i živi na rubu egzistencije'. Iako je redakcija 'Blica' uputila zvaničan zahtev za razgovor sa nadležnima o tenderu i prispelim ponudama, niko se iz MUP još zvanično nije oglasio.

Maloprodajna cena 'zipo' upaljača iznosi oko pedeset maraka, dok se za kupovinu na veliko ta cena može i sniziti. Prema tako izvedenoj računici, 23.000 upaljača koštalo bi oko 1,1 milion maraka, dok bi kupovina 23.000 švajcarskih nožića, čija je maloprodajna cena oko 30 DM, MUP Srbije koštala oko 690.000 DM

Republički ministar finansija Božidar Đelić kaže za 'Blic' da je pravo javnosti da zna za šta se troše pare poreskih obveznika, ali o samoj kupovini nije mogao detaljnije da govori.

- Dobro je što javnost raspravlja o takvim stvarima i to samo pokazuje koliki smo put na planu kontrole državnih organa postigli. Međutim, da li je uputno da MUP troši novac za takve stvari, ipak mora da odluči tenderska komisija u kojoj se ne nalaze samo predstavnici policije, već i drugih resora - kaže Đelić, napominjući da bi konačno striktnu kontrolu nad trošenjem para poreskih obveznika trebalo da utvrdi najavljeni zakon o javnim nabavkama.

- On bi pitanjima, poput kupovine koju sprovodi policija na svojim tenderima trebalo da da još veći publicitet, a samim tim obezbedi još veći uvid javnosti u čitavu problematiku - smatra republički ministar finansija. E. B.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.