Divljaju i ubijaju  nekažnjeno

Izvor: Blic, Beta, 06.Dec.2009, 01:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Divljaju i ubijaju nekažnjeno

Ni vođe navijača Partizana nisu ništa bolje od predvodnika „delija" po broju zlodela zbog kojih su protiv njih podnete prijave. Kao i slučajevima protiv vođa „delija", tužilaštva su odustajala od optužnica ili su optužnice podizali, ali sudski postupci traju godinama.

Poslednji i najtragičniji slučaj je prebijanje navijača Tuluza Brisa Tatona 17. septembra u centru Beograda, koji je od zadobijenih povreda preminuo 12 dana kasnije. Za ubistvo je osumnjičen >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Đorđe Prelić (24), jedan od vođa grupe navijača Partizana „Alkatraz", koji je u bekstvu i za koga ministar policije Ivica Dačić kaže da je jedan od glavnih narko-dilera. Veruje se da se sakriva u Holandiji pod patronatom tamošnjih narko-dilera. Protiv njega je podneto više od 20 krivičnih prijava, a do danas po najvećem broju nema pravosnažnih presuda. Još 2003. godine bio je optužen za prodaju droge, zbog čega je u Okružnom sudu osuđen na šest meseci zatvora.

I protiv drugog vođe ove navijačke grupe Aleksandra Vavića (23) podneto je 12 krivičnih prijava, ali nema pravosnažnih presuda. Početkom 2005. godine osumnjičen je da je nožem naneo teške povrede Stefanu Gajiću i Darku Kuriću, ali mu je dan posle hapšenja ukinuto zadržavanje. Uz konsultaciju sa sudijom Petog opštinskog suda Nebojšom Bajićem, prijava je Okružnom tužilaštvu podneta redovnim putem, a kasnije je „postupak obustavljen". U Trećem sudu je iste godine optužen zbog napada na trojicu mladića. Iako je sudija Marija Sekulić od tada 14 puta zakazivala glavni pretres, nijedan nije održan „zbog nedolaska oštećenih".

Još je u sećanju smrt maloletnog navijača Zvezde Aleksandra Radovića na tadašnjem stadionu JNA, koga je ubila raketa ispaljena s južne tribine. Utvrđeno je da je raketu ispalio Majk Hajkijević (34), jedan od vođa navijača Partizana, ali je on umesto za ubistvo optužen za izazivanje opšte opasnosti. Presudom Drugog opštinskog suda, veća kojim je predsedavala Nataša Albijanić, osuđen je samo na godinu i 11 meseci zatvora. Za to delo bio je optužen i Nikola Dedović Džoni, sadašnji vođa „Alkatraza", ali je od njegovog gonjenja tužilac odustao.

I protiv Alena Kostića (23), zvanog Kubi, jednog od predvodnika "South family" podneto je 14 krivičnih prijava zbog nasilničkog ponašanja, razbojništva, krađe, nanošenja teških povreda, ali nema informacija o tome da li je ijedan proces protiv njega pravosnažno završen. Pre pet godine bio je osumnjičen da je s grupom navijača Partizana metalnim šipkama, bejzbol palicama, letvama, flašama i noževima napao mladiće koji su igrali basket i naneo im teške povrede.

I vođe navijača iz prigradskih opština dobro su poznate policiji po zlodelima. Protiv Branislava Penčića (28), jednog od vođa ogranka u Obrenovcu "Head hunters”, podneto je 12 krivičnih prijava, između ostalog, i za prodaju droge. Prošle godine protiv njega je podneta prijava jer je s grupom navijača zaustavio automobile u Bulevaru vojvode Mišića, pa su nasred ulice urinirali, a zatim vređali prolaznike. Prema odgovoru Drugog tužilaštva „Insajderu", postupak je još u toku. Osuđen je na deset meseci zatvora jer je 24. januara 2007. godine napao policajca u Obrenovcu. Okružni sud je ukinuo prvostepenu presudu i predmet vratio na ponovno suđenje i postupak još traje.

Posle emisije o huliganima sa Balkana, u decembru 2007. godine na kablovskom kanalu „Diskaveri", i prikazivanja snimka na kome vođe „grobara" mašu pištoljima, drže drogu, psuju policiju i pričaju kako su sve maltretirali predvodnike „torcide", sprovedena je istraga. Zatražen je snimak emisiji na kome se vidi kako Robert Poljak i Siniša Pantović drže pištolje. U Drugom tužilaštvu navode da je postupak još u toku.

Optužen vođa „delija"

Okružno tužilaštvo u Beogradu podiglo je optužnicu protiv jednog od vođa navijača i člana Skupštine „Crvene zvezde" Dražena Dragaša, a sud mu je produžio pritvor . Portparolka Okružnog suda u Beogradu Ivana Ramić izjavila je da je optužnica protiv Dragaša podignuta 26. novembra i da mu je krivično veće, shodno tome, produžilo pritvor za još mesec dana. Optužnica tereti Dragaša za krivično delo nedozvoljeno držanje oružja i ugrožavanje opasnim oruđem pri tuči ili svađi, napomenula je Ramićeva.

Pretnje autorima Insajdera

Posle emitovanja „Insajdera" o pojedincima koji se kriju iza navijačkih grupa, na internetu su autorima emisije upućene pretnje od kojih su neke i pretnje smrću. Nakon emitovanja samo prvog dela emisije „Insajder: (Ne)moć države", u kojoj su prvi put objavljena imena, prezimena i fotografije huligana, kao i krivična dela za koja su osumnjičeni, jedina reakcija za sada je slanje brojnih komentara na internetu.

U skupštini kluba s krivičnim prijavama

Članstvo u skupštini crveno-belih potvrđuje da navijači protiv kojih je policija podnosila prijave zbog najtežih dela imaju važnu ulogu u Zvezdi. Dražen Dragaš (26), zvani Draža ili Lurč, član skupštine kluba, uhapšen je u oktobru kada je kod njega nađen pištolj. Protiv njega je prethodno bilo podneto 15 krivičnih prijava, ali nema pravosnažnih presuda. Bio je optužen da je prilikom hapšenja zbog sumnje da je prodavao marihuanu pretio pripadniku MUP-a. Oslobođen je uz obrazloženje da „nema dovoljno dokaza". I protiv njegovog druga iz skupštinske klupe Marka Vučkovića (32), zvanog Mare i Komandant, vođe grupe „Ultras boys", podneto je osam krivičnih prijava zbog 11 dela. U oktobru 2008. teško je povredio sugrađanku koja mu je rekla da će pozvati policiji ako ne prestane da prodaje drogu. Drugo tužilaštvo je podiglo optužnicu, ali postupak još traje. U istom sudu od 2005. godine traje i postupak zbog napada na policajca.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.