Direktor na tapetu

Izvor: Politika, 16.Okt.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Direktor na tapetu

Zorana Subotu zaposleni optužuju i za seksualno uznemiravanje. – Reč je o harangi protiv DSS-a

ZRENJANIN – Sukob na Radio Zrenjaninu tinjao je duže vreme, a kada se za njega saznalo brzo je prerastao u aferu o kojoj priča ceo grad. Kako i ne bi kada je prvi čovek ove kuće prozvan i za seksualno uznemiravanje svojih saradnica čemu je u javnosti data posebna dimenzija.
"Slučaj" se rasplamsao kada je do predsednika Opštine Gorana Kneževića stiglo pismo koje >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << je potpisalo 18 od ukupno 23 zaposlenih. U njemu se traži posredovanje u raščišćavanju spora sa direktorom Zoranom Subotom, s obzirom na to da je Opština osnivač radija, a njega novinari i ostalo osoblje optužuju za niz propusta u radu.

Pripisuje mu se, pored ostalog, i da zloupotrebljava službeni položaj, plaši radnike i dovodi u pitanje egzistenciju ovog javnog preduzeća. Posebno se ukazuje na nekontrolisano finansijsko poslovanje direktora i na njegovu menadžersku nesposobnost, ističe da se Subota, mimo ovlašćenja, meša i u uređivačku politiku, da vređa zaposlene, omalovažava njihov rad i na nezakonit način raspoređuje zaposlene na radna mesta za koja nisu obučeni. Novinari ne žele da se stanje u njihovoj kući rešava medijskom kampanjom i tvrde da su pismo poslali predsedniku Opštine koji ga je prosledio odborničkim grupama pa pretpostavljaju da je na tom putu dospelo u javnost. Bez pristanka da pojedinačno daju izjave o celom slučaju, oni pojašnjavaju da je na prvom mestu loše poslovanje direktora i njegov odnos prema zaposlenima, a da je seksualno uznemiravanje samo jedna od niza primedaba na njegov račun.

Zoran Subota je u junu prošle godine imenovan na mesto vršioca dužnosti, a posle godinu dana i direktora Radio Zrenjanina kao član Pokreta snaga Srbije, koalicionog partnera Demokratske stranke u većinskom odborničkom bloku zrenjaninske skupštine. Onda se našao u grupi članova PSS koji su pristupili Demokratskoj stranci Srbije, što je ovde takođe ustalasalo javnost i dovelo i do krize u funkcionisanju Skupštine opštine.

U vreme kada je imenovan za vršioca dužnosti direktora radija postavljeno je pitanje njegove osposobljenosti za obavljanje ovog posla budući se do tada nije bavio sličnim poslovima i da ima tek srednju školu.

– Uoči izbora direktora kuće raspisan je javni konkurs na koji sam se jedini javio i izabran sam po zakonskoj proceduri – kaže za "Politiku" Zoran Subota. On ističe da na njegov rad, od strane saradnika i zaposlenih, do sada nije bilo primedaba, izuzev sporadičnih, prisutnih u svim preduzećima, a odnose se na kašnjenje isplate putnih troškova i regresa.

– Usput rečeno, sve obaveze prema radnicima su podmirene. Nikad se nisam mešao u uređivačku politiku niti sam bilo koga šikanirao. Nije ovde reč o meni nego o političkoj harangi iz centara moći u opštini protiv DSS-a kojoj sam pristupio. U svemu što sam radio u vezi s finansijskim poslovanjem konsultovao sam se s opštinskim funkcionerima i službama jer se mi u najveć delu finansiramo iz budžeta. O svemu postoji dokumentacija i na raspolaganju je svakom zainteresovanom. Optužbe iznesene u pismu potpisnici će morati da dokažu na sudu, a posebno insinuacije o seksualnom uznemiravanju što me je posebno pogodilo. Ja sam porodičan čovek i sada treba da se opravdavam deci da nisam nekakav manijak. Moram reći da sam razgovarao s većinom zaposlenih potpisnika i da su mi rekli da su mislili da potpisuju zahteve vezne za isplatu obaveza prema radnicima, recimo regresa. Očigledno da su im pojedinci podvalili – kaže Subota.

Nadležnima u SO Zrenjanin upućen je izveštaj Upravnog odbora Radio Zrenjanina o sukobu unutar ovog kolektiva. U njemu je upozoreno da ovo telo nema nadležnost arbitra i da je za iznete optužbe nadležan sud, da je revizija trošenja budžetskih sredstava u toku, pa članovi Upravnog odbora smatraju da nema osnova za preduzimanje bilo kakvih vanrednih mera u ovoj kući.

Đ. Đukić

[objavljeno: 16.10.2006.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.