Dileri kokaina u pritvoru

Izvor: B92, 18.Okt.2009, 15:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dileri kokaina u pritvoru

Beograd -- Specijalni sud odredio je pritvor do 30 dana trojici osumnjičenih za međunarodni šverc kokaina i pokrenuo istragu protiv njih, izjavio je advokat Momčilo Minić.

Pored pritvora Željku Vujanoviću iz Kragujevca, pritvor je određen i Nikoli Pavloviću i Marku Bulatoviću iz Beograda, zbog opasnosti od bekstva, opasnosti da bi mogli da ponove krivično delo, kao i zbog visine zaprećene kazne od preko 10 godina zatvora za delo za koje se terete.

Minić je >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << naveo da su se sva trojica na saslušanju pred istražnim sudijom Specijalnog suda u Beogradu branili ćutanjem, odnosno da nisu želeli da iznose svoju odbranu.

Advokat je napomenuo da ne može da iznosi u javnost druge detalje istrage, jer je ona proglašena za službenu tajnu.

Vujanović, Pavlović i Bulatović terete se za zločinačko udruživanje i nedozvoljenu trgovinu drogom međunarodnih razmera. Nedavno usvojenim izmenama Krivičnog zakona Srbije za ovo delo predviđena je kazna zatvora od minimum 10 godina, bez mogućnosti izricanja kazne ispod zakonskog minimuma.

Vujanović, Pavlović i Bulatović uhapšeni su u četvrtak u Kragujevcu, zbog sumnje da su pripadnici međunarodne kriminalne grupe koja je švercovala kokain iz Južne Amerike ka Evropi, odmah nakon akcije zaplene preko dve i po tone kokaina u urugvajskoj luci Santa Lusija, 25 kilometara zapadno od Montevidea, u kojoj je učestvovala i srpska tajna policija.

Specijalni tužilac za organizovani kriminal Miljko Radisavljević najavio je nova hapšenja u vezi sa ovom grupom. U zajedničkoj akciji "Balkanski ratnik" pripadnika srpske BIA i američke DEA u vodama Urugvaja zaplenjeno je više od dve i po tone kokaina namenjenog evropskom tržištu .

Vrednost droge se procenjuje na oko 120 miliona evra, a prema procenama vrednost bi mogla da se udvostruči uličnom prodajom. U akciji u Urugvaju takođe su uhapšeni jedan Urugvajac i jedan Srbin koji su pokušali da kokain prebace na prekookeanski brod, čija je krajnja destinacija bila zapadna Evropa. Urugvajski mediji preneli su da je uhapšeni Srbin imao poljski pasoš.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.