Izvor: Blic, 12.Jan.2008, 01:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dijagnostički pregledi dostupni svima

VALJEVO - Nabavkom magnetne rezonance koju poseduju samo najveći medicinski centri u Beogradu, Novom Sadu, Nišu i Kragujevcu, valjevski Zdravstveni centar je zaokružio najsavremeniju dijagnostiku u radiologiji, pošto poseduje sve ostale potrebne aparate kao i najbolje opremljeni klinički centri Srbije.

Svi pregledi sa lekarskim uputom su besplatni, najduže čekanje je do dva meseca za pregled na moderni multislajsni skener, a u Regionalnu opštu bolnicu u Valjevu dolaze i >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << pacijenti iz okolnih regiona i zemalja. Valjevci pak za dijagnostiku više ne moraju u Beograd. Magnetna rezonanca od 1,5 tesla nabavljena je početkom decembra za 114 miliona dinara.

- Trenutno se radi sa, od devet do 12 pacijenata dnevno, pošto je u toku proces edukacije naših lekara i tehničara od strane najstručnijih kolega iz Instituta za onkologiju i radilogiju iz Sremske Kamenice. Broj dnevnih pregleda biće povećan nakon božićnih praznika kada počinje da radi i druga smena, pa ćemo na taj način smanjiti i za sada projektovano vreme čekanja na pregled na mesec dana. Plan je da magnetna rezonanca godišnje obavi 2.000 pregleda, priča za „Blic" direktor ZC Valjevo dr Ilija Tripković dodajući da valjevski magnet radi preglede kompletnog nervnog i koštano-zglobnog sistema, kao i celog tela u oblasti onkološke dijagnostike.

Pregled uz lekarski uput je besplatan, kao i na ostalim dijagnostičkim aparatima, dok je cena komercijalnog pregleda 12.000 dinara.

- Na skeneru godišnje uradimo 10.000 pregleda a pacijenti su, osim žitelja Kolubarskog okruga, sa teritorije Šapca, Loznice i u poslednje vreme sve više njih iz Republike Srpske - kaže Tripković.

Valjevska radiologija raspolaže i digitalnim rendgenom sireskopom koji radi pulsnu skopiju tela i unutrašnjih organa, najsavremenijim ultrazvučnim aparatom „Adara" koji radi svu unutrašnju dijagnostiku, kolor doplerom za neurološke i preglede krvnih sudova...

- Među prvima u Srbiji, od 2003. imamo i mamograf koji radi skrining raka dojke i godišnje obavi 1.000 pregleda. Prvi smo ZC koji radi kompjutersku koronarografiju, snimke krvnih sudova srca i vrata bez uvlačenja katetera već kamerica. Radimo na isti način i virtuelnu kolonoskopiju, navode u dijagnostičkom centru.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.