Izvor: Blic, 07.Dec.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Devojka umrla posle operacije žučne kese

Institut za sudsku medicinu ni godinu dana nakon smrti Milijane Ljuboje (37), koja je preminula u Zemunskoj bolnici nakon rutinske operacije žučne kese, nije dostavio Četvrtom opštinskom sudu nalaz o uzrocima smrti.



U iščekivanju da pravosuđe utvrdi ko je odgovoran za smrt devojke, sudski veštak doktor Miodrag Zdravković koga je angažovala porodica, utvrdio je da se „može uspostaviti uzročno-posledična veza između hirurške intervencije i smrtnog >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << ishoda".

Milijana Ljuboja primljena je u Zemunsku bolnicu 12. septembra 2006. godine, a preminula je 26. oktobra. Po prijemu u bolnicu nakon dva dana izvršena joj je takozvana laparoskopska intervencija - operacija žučne kese bez otvaranja stomaka. Sagovornik „Blica" iz bolnice, koji je želeo da ostane anoniman, kaže da je nesrećna devojka „umrla u najgorim mukama" i da je sepsa na kraju zahvatila celo njeno telo.

Milijanini roditelji angažovali su sudskog veštaka specijalizovanog za sudsku medicinu doktora Miodraga Zdravkovića. Kako za „Blic" kaže Bane Sekulić, pravni zastupnik porodice Vujačić, veštak je zaključio da je sa „velikom sigurnošću izvor sepse bilo upravo zapaljenje trbušnice usled izliva žuči, kao operativne komplikacije laparoskopskog odstranjenja žučne kese, prilikom čega je oštećene žučni vod".

Otac pokojne Milijane Slobodan Vujačić kaže za „Blic" da je tokom lečenja njegove ćerke bilo mnogo nepravilnosti. Počev od same operacije do pokušaja prikrivanja ko je operisao Milijanu.

- Tokom prve operacije moje ćerke doktor Pajo Knežević je probušio zajednički žučni kanal, ali ga nije zatvorio. Njoj se tokom sledećih dana i nedelja u stomak izlilo više od dva litra žučne kiseline i ona je izazavala sepsu koju lekari nisu odmah otkrili - navodi Vujačić. Otac, međutim, ističe i da doktor Knežević u vreme kada je operisao njegovu ćerku nije imao supspecijalizaciju za takvu vrstu operacije.

- Pokušali su čak i da sakriju ko je izvršio operaciju jer u zapisniku o vanrednoj spoljnoj proveri, koja je izvršena posle smrti moje ćerke, piše da ju je operisao Pajo Knežević, dok se u nalazu komisije Instituta za javno zdravlje „Batut" navodi da je operacio obavio doktor Ivor Balać - ističe Vujačić.

Otac tvrdi i da mu je doktor Knežević, dok mu se ćerka nalazila u bolnici, rekao da je „lično pogrešio" i da je novom operacijom pokušao da ispravi grešku.

Bolnica negira grešku

Pomoćnik direktora Zemunske bolnice Momčilo Orlić negira u izjavi za „Blic" da je bilo lekarske greške usled koje je Milijana Ljuboja preminula. Međutim, nije želeo detaljnije da objasni kako skoro mesec dana nije primećeno da je njen organizam zahvatila sepsa.

- Institut za javno zdravlje „Batut" je potvrdio da smo ispoštovali proceduru kod operacije, a to što se pominju dva različita doktora da su operisali Ljuboju je verovatno greška - dodao je Orlić. On je rekao i da ne zna da li je u vreme operacije doktor Knežević imao supspecijalizaciju za vršenje laparoskopskih intervencija.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.