Izvor: Blic, 13.Jun.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Devojčica došla zdrava na operaciju

BEOGRAD - Trogodišnja Anja Grahovac iz Zemuna, koja je 4. juna tragično preminula nakon operacije katarakte, bila je zdrava pre hiruriškog zahvata koji su 21. maja obavili lekari oftalmološke ordinacije „Ilić" na privatnoj klinici „Perfekta" u Zemunu, navodi se u obukcionom zapisniku koji su uradili lekari Vojnomedicinske akademije u Beogradu.

Prema nezvaničnim informacijama, prvim rezultatima obdukcije nije otkriven uzrok smrti male Anje, a jedino se zna da je devojčica >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << bila zdrava i da nije postojao medicinski razlog koji bi doveo do smrti. Kako je ranije pisano, činjenicu da je devojčica pre odlaska na intervenciju bila potpuno zdrava potkrepljuju i medicinske analize obavljene u Domu zdravlja „Dr Ristić".

Obdukcioni zapisnik u toku jučerašnjeg dana nije stigao u Okružno tužilaštvo u Beogradu, iako se u ponedeljak pojavila informacija da su nalazi tamo prosleđeni. U tužilaštvu navode da će znati kako da usmere dalji postupak „tek kada im rezultati obdukcije budu poznati".

- Ne znamo da li će nam rezultati obdukcije biti prosleđeni narednih dana. Kada sve bude pristiglo, usmerićemo istragu kako činjenice budu nalagale - rekao je za „Blic" prvi zamenik okružnog tužioca Vojislav Šoškić.

Okružno tužilaštvo je ranije naložilo policiji da izvrši sve provere povodom smrti trogodišnje devojčice. Kako „Blic" saznaje, sada se nastavljaju dalje analize koje bi trebalo da rasvetle ceo slučaj.

- Najverovatnije je došlo do biohemijskog procesa pod uticajem anestezije. Jer, dejstvo anestezije može da blokira prenos impulsa sa nerava na mišiće, što može da izazove prestanak disanja. To se javlja jednom u 10.000 slučajeva i ne može da se predvidi - objašnjava dr Marko Kontić, predsednik Etičkog komiteta SLD.

Kontić kaže da rizik postoji, ali i da se „uz adekvatnu pripremu i negu ne mora završiti smrću".

Da li su obavljene adekvatna priprema i nega sada treba da utvrdi istraga. Međutim, kako su objavili mediji, posle operacije, lekar ordinacije „Ilić" je otišao iz klinike, a mala Anja se još nije probudila iz anestezije. Potom je prebačena na Institut za majku i dete gde je posle dve nedelje, ne budeći se, preminula.

Prema prvim nezvaničnim informacijama, Anja je pala u komu zbog nedostatka kiseonika, odnosno nestručno obavljene anestezije. Ministarstvo zdravlja je naložilo da zdravstvena inspekcija obavi nadzor i naložilo obdukciju.

I dr Kontić kaže da treba da se utvrdi da li su svi lekari koji su učestvovali u operaciji postupili po protokolu i da li je problem blagovremeno konstatovan. On napominje da treba da se ispita i šta je sve urađeno u privatnoj klinici, a šta u državnoj bolnici.

Prema saopštenju iz Ministarstva zdravlja, privatna ordinacija „Ilić" nije imala dozvolu da obavi operaciju jer za to nije registrovana. U toj ordinaciji su mogli samo da obave pregled male Anje. I klinika „Perfekta" je mogla samo da radi plastičnu i rekonstruktivnu hirurgiju, ali ne i zahvate poput skidanja katarakte. Zbog toga je Ministarstvo zdravlja privremeno zatvorilo ordinaciju i kliniku. Za sve ovo vreme, i pored brojnih pokušaja, niko iz ordinacije „Ilić" nije našao za shodno da javnosti kaže šta se dogodilo i kako je došlo do tragične smrti devojčice. To samo može da pojača sumnju da je načinjen propust.

Buru je izazvla i izjava ministra zdravlja Tomice Milosavljevića koji je rekao da je sve rezultate zdravstvene inspekcije poslao Lekarskoj komori. Međutim, ta komora još nije počela s radom, a ministar potom nije objasnio šta je očekivao tim postupkom.

Milosavljević je rezultate uputio i Srpskom lekarskom društvu, ali kako je za „Blic" rekao dr Vojkan Stanić, predsednik SLD-a, oni nemaju mehanizme u rukama i da je „sva vlast u rukama Ministarstva zdravlja". U međuvremenu je najavljeno da će i Privatna lekarska komora pokrenuti istragu o ovom slučaju.

Hoćemo da znamo ko je kriv za smrt našeg deteta

Ukoliko se pokaže da je uzrok smrti male Anje lekarska greška, a što sada postaje sve izvesnije, onda, prema dosadašnjoj sudskoj praksi, predstoji dug proces dokazivanja stručnog propusta sa neizvesnim ishodom. Roditelji tragično preminule devojčice sada žele da znaju istinu.

- Nije nam do skidanja glava. Hoćemo samo da se utvrdi ko je kriv za smrt naše ćerke jer to ne može da prođe tek tako i da se ništa ne utvrdi - kaže za „Blic" otac preminule Anje Aleksandar Grahovac.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.