Izvor: B92, 21.Jun.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dete se ugušilo tokom operacije

Beograd -- Tokom operacije pod anestezijom došlo do smanjenog priliva kiseonika do mozga, što je izazvalo smrt deteta, kaže patolog.

Trogodišnja Anja Grahovac, koja se nije probudila posle operacije katarakte oka u privatnoj klinici Protekta, u toku operacionog zahvata ostala je bez kiseonika, što je dovelo do moždane smrti. To je rezultat obdukcije urađene na Odeljenju sudske medicine VMA. Međutim, uprkos obdukcionom nalazu, ekspertski tim Privatne lekarske komore Srbije >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << smatra da nije u pitanju lekarska greška.

Roditelji Anje Grahovac dobili su od istražnog sudije Okružnog suda obdukcioni nalaz, u kom stoji da je do problema došlo još tokom operacije, koju su u privatnoj klinici Perfekta radili lekari Ordinacije Ilić.

Da li je do komplikacija, odnosno smanjenog dotoka kiseonika, došlo zbog loše pripreme, loše anestezije ili loše smese kiseonika, proceniće ekspertski tim.

Etički komitet Srpskog lekarskog društva ispitaće šta se zapravo desilo. Ceo predmet je na sastanku predat stručnjacima iz oblasti oftalmologije i anesteziologije, koji će mišljenje izneti na sledećem sastanku Lekarskog društva.

U Ministarstvu zdravlja nisu želeli da komentarišu obdukcioni nalaz i kažu da ga nisu ni dobili. Oni navode da su u vezi s tim slučajem rekli sve što su imali da kažu.

Roditelji i lekari oči u oči

Roditelji ne traže krivca već odgovor na pitanje zašto je tokom operacije dete ostalo bez kiseonika. Oni su danas prisustvovali konferenciji za novinare Privatne lekarske komore i postavljali im pitanja.

Privatna lekarska komora, koja je oformila ekspertski tim, mišljenja je da je do komplikacija došlo zbog nekog urođenog problema, koji, doduše, nije utvrđen, objašnjava Tomislav Marenović, koji je svojevremeno radio i u privatnoj klinici Decedra, gde su se takođe dešavali smrtni slučajevi.

"Urođene mane često su praćene genskim poremećajem, pa ima raznih sindroma, a sredstva za anesteziju mogu da budu okidač za metaboličke promene, i to upravo na mozgu", kaže on.

Urođena mana, kako je objašnjeno, jeste katarakta oka, a genetski poremećaj, na kom se insistira, ne može da se otkrije obdukcijom.

Na pitanje kako je moguće da je utvrđeno da je operacija normalno tekla kada je dvadesetak minuta pre kraja obustavljena zbog nedostatka kiseonika, objašnjeno je da je anesteziolog Stanoje Glišić uradio sve po protokolu i da njegova praksa od 35 godina sve govori.

Na pitanje šta je tim u stvari ispitivao i da li se lekari međusobno štite skidanjem odgovornosti, odnosno da li je normalno da lekar koji operiše, a dođe do komplikacije, odmah po operaciji ode, a da se dete nije probudilo iz anestezije, Zoran Kuljača, oftalmolog, kaže da mu to nije poznato i da ne zna za taj podatak.

Na pitanje o kakvoj je istrazi reč ako taj podatak nije poznat, Tomislav Marenović, anesteziolog, kaže da nije reč o istrazi.

"Lekarski ekspertski tim je trebalo da donese mišljenje na bazi dokumentacije. U ovom času nemamo svu dokumentaciju. Na osnovu svega toga, ne izjašnjavam se da li je napravljena stručna greška, ali sam na neki način rekao šta sve može da dođe u obzir, a da se ne napravi stručna greška", kaže on.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.