Deset najvećih razbojništava

Izvor: Politika, 07.Dec.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Deset najvećih razbojništava

U nastavku serije rang-lista "Politike", danas objavljujemo deset najvećih pljački koje su se desile u Srbiji. Svoje mesto na listi, našle su maštovite, spektakularne, neobične, i u novcu višemilionske, ali i surove pljačke u kojima je nažalost bilo žrtva.

Vozač "Delta banke"

Medijski najatraktivnija i najveća pljačka u Srbiji koja je u martu 2002. godine izazvala emocije građana dogodila se, kada je Milan Koprivica, vozač "Delta banke" odvezao 5,6 miliona >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << evra. On je tog dana dovezao novac ove banke iz Šapca u Beograd, u garažu zgrade "Geneks" u Novom Beogradu. U trenutku kada su dvojica njegovih kolega deo novca odnela u trezor, njemu je "palo na pamet" da pokuša da se odveze sa preostalim novcem, što je i učinio. Dan kasnije je uhapšen, a do tada je potrošio manje od 1.000 evra na hranu, patike, trenerku i ostale sitnice. U troškove od 1.000 evra spada i novac koji je poklonio drugarima.

Pljačka očeve firme i dvostruko ubistvo

Krvavo razbojništvo dogodilo se u noći između 4. i 5. decembra 1998. godine. Andrej Kovačević, sin iz prvog braka ubijenog Vlade Kovačevića Trefa, i još dvojica saučesnika su se dogovorili da iz sefa agencije čiji je vlasnik Bojana Kovačević-Bajrušević, druga supruga njegovog oca, pokradu veću količinu deviza. Za tu akciju iskoristili su blagajnicu Biljanu Stanojković koja je imala magnetnu karticu za otvaranje vrata prostorija i jedina znala šifru sefa. Kovačević je nesmetano ušao u prostorije agencije "Tref rentakar", jer je lično poznavao čuvara Bratislava Dačića, koga je hladnokrvno ubio hicem u potiljak. Uz pomoć Stanojkovićeve otvorili su sef iz kojeg su odneli sedam i po miliona maraka. Nesrećnu ženu su kasnije odvezli do Garaškog jezera iznad Aranđelovca gde su je ubili.

Presretanje kombija "Jubanke"

Jedna od najvećih pljački novca na točkovima u Srbiji zabeležena je 22. novembra 2000. godine, kad je na autoputu Beograd - Niš, napadnut kombi beogradske "Jubanke", iz kojeg je odneto 4.100.000 maraka. Transport je obezbeđivalo petoro radnika. U blizini Bubanj potoka, "nisan" je preprečio put kombiju. Dva razbojnika naoružana automatskim oružjem i pištoljima razoružala su radnike banke i otela im četiri pištolja, mobilni telefon i džakove sa novcem. Opljačkani novac je trebalo da stigne u Makedoniju, a bio je namenjen dotacijama računa ove banke u inostranim bankama.

Pljačka vozila za transport novca "Progard"

U novembru 2005. godine, razbojnici su uz pretnju oružjem oteli oko 24 miliona dinara. Trojica pljačkaša su u Ulici izletnički put u Novom Beogradu, sa dva automobila presrela kombi "Progarda", koji je prevozio novac "Ce-marketa". Nalik scenama iz holivudskih filmova, naoružani "heklerom" i pištoljima, u plavim radničkim kombinezonima sa "fantomkama" na glavama, razbojnici su istrčali iz kola. Pre nego što su shvatili o čemu je reč, radnici obezbeđenja, koji su izašli iz vozila da vide šta se dešava, bili su razoružani. Razbojnici su zatim spakovali džakove sa novcem i pobegli.

Napad na GSP

Jedna od najspektakularnijih pljački tokom poslednjih nekoliko godina dogodila se u noći uoči dočeka Nove 2005. godine. Trojica maskiranih razbojnika opljačkala su glavnu zbirnu blagajnu GSP "Beograd", u Zmaj Jovinoj ulici 41 i otela oko 20 miliona dinara. Pljačkaši su vezali radnika obezbeđenja, dok su blagajnicama naredili da legnu iza pulta, na kojem su brojale novac. Posle toga, napadači su uzeli ključ od metalnog sefa, otvorili ga i uzeli vreću novca, a zatim pobegli u nepoznatom pravcu.

Lažni popovi u akciji

Jedna od "najmaštovitijih" pljački dogodila se na Božić 2004. godine u "Rajfajzen banci", u Glavnoj ulici u Zemunu. Tada su razbojnici prerušeni u popove, sa mantijama i lažnim dugim bradama, poželevši dobrodišlicu zaposlenima rečima: "Hristos se rodi! Ovo je pljačka", oteli 100.000 evra, 20.000 američkih dolara, 11.000 švajcarskih franaka i 4.000.000 dinara.

Pljačka "Delta banke" u Mladenovcu

Osmočlana razbojnička grupa upala je 22. avgusta 2003. godine, oko 9.30 časova, u "Delta banku" u Ulici kralja Petra Prvog u Mladenovcu. Naoružani pljačkaši oteli su 9.500.000 dinara, 2.250 evra, kao i pištolje "CZ m57" i "CZ 99". Posle pljačke pobegli su ukradenom belom "opel askonom". Ova grupa, prema navodima policije koja ih je uhapsila nekoliko meseci kasnije, nije imali ni vođu, ni piramidalnu organizaciju. Udruživala se isključivo zbog pljački banaka.

Razbojništvo "Kareli grupe"

Šestočlana grupa, na čelu sa Dejanom Karalićem zvanim Kareli, 4. januara 2005. godine u Bulevaru kralja Aleksandra, u Beogradu, opljačkala je radnika preduzeća "Vest invest" i otela 2.389.860 dinara. Za potrebe ove pljačke, jedan od članova grupe, pozajmio je automobil od oca svoje devojke. Grupa je bila dobro naoružana sa tri automatske puške, jednim puškomitraljezom, jednim škorpionom, sa 34 bombe i izvesnom količinom eksploziva. Imali su falsifikovana lična dokumenta, ukradene tablice, među kojima su se nalazile i policijske, kao i jedno rotaciono svetlo.

"Policijskim" kolima u krađu

Četiri muškarca u policijskim uniformama, naoružani automatskim oružjem, tri dana pred doček Nove 1999. godine, presreli su vozilo "Ce-marketa", ispred Doma penzionera na Bežanijskoj kosi. Razbojnici su u zasedi čekali "golf", u kojem su službenici ovog preduzeća prevozili novac. Otimači su na mesto pljačke stigli u "zastavi 101", koja je imala obeležja policijskog automobila. Obučeni u policijske uniforme, zbunili su radnike "Ce-marketa", zatim ih razoružali i odneli četiri vreće sa oko četiri miliona dinara.

Ojadili grobare za plate

Četvorica maskiranih pljačkaša, u junu 2005. godine, presreli su vozilo JKP "Pogrebne usluge", kojim je prevožen novac za isplatu zarada radnika ovog preduzeća. Ukradeno je više od dva miliona dinara.

Dušan Telesković
Danijela Vukosavljević



[objavljeno: ]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.