Delio poljupce i tražio kafu

Izvor: Politika, 02.Dec.2008, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Delio poljupce i tražio kafu

Smederevo – Jerinin grad na Dunavu, sa više od stotinu hiljada stanovnika, nema nijedan državni fakultet, ali će 1. decembar ove godine ostati upamćen kao datum kada su u njemu gostovali brojni univerzitetski profesori. Nažalost, povod nije osnivanje fakulteta u ovom gradu, što je nedavno najavljivao gradonačelnik, već suđenje za najveću korupcionašku aferu u srpskoj prosveti. Među akterima afere „Indeks” ima 23 profesora, 33 studenta i više od 30 posrednika >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << u lažiranju ispita i kupoprodaji diploma pravnika. Najveći broj okrivljenih pojavio se na prvom glavnom pretresu, a među profesorima, studentima koji su kupovali ispite, „lažnim” pravnicima i raznim posrednicima, jedna od „najzapaženijih” osoba bio je i pevač narodne muzike.

Kragujevčanina Radišu Uroševića optužnica tereti za posredovanje i podstrekivanje, ali sudeći po njegovom ponašanju na glavnom pretresu, popularni pevač, sva je prilika, nije shvatio ozbiljno situaciju u kojoj se našao, kao ni činjenicu da je za takvu vrstu krivičnog dela zaprećena kazna do tri godine zatvora.

Urošević je, vidno raspoložen, slao poljupce novinarima, koketirao pred kamerama i tražio kafu od opštinskih kuvarica. Na optuženičkoj klupi Urošević se našao jer je navodno okrivljenog profesora Pravnog fakulteta u Kragujevcu Dragana Bataveljića, „zamolio” da pomogne prijateljici njegovog druga da položi ispit na koji je kod pomenutog profesora bezuspešno izlazila više godina. Negirao je da je za tu uslugu dao novac uz tvrdnju da je za „prolazak” bilo dovoljno njegovo ime.

Suđenje je zbog nedostatka prostora u ovdašnjem Okružnom sudu za ovaj najbrojniji predmet u srpskom pravosuđu, održano u sali Skupštine grada. Tako su se okrivljeni profesori i ostali, umesto u optuženičkim, našli u odborničkim klupama, i to još „vrućim” od žestokog skupštinskog zasedanja, održanog malo pre suđenja.

Da je na glavnom pretresu afere „Indeks” bilo još „žešće” govori prisustvo više od 60 advokata iz stotinak advokatskih kancelarija širom Srbije. Interesantno je da je nekolicina okrivljenih došla čak i bez branilaca, dok su neki od okrivljenih profesora uz sebe imali čitav advokatski tim.

Inače, na zahtev većine branilaca za izuzeće v. d. okružnog javnog tužioca u Smederevu Zorana Antića i svih njegovih zamenika, očekuje se odluka republičkog javnog tužioca. Suđenje je zbog toga odloženo za nedelju dana:

– Ovo nije svakidašnji slučaj da se zatraži izuzeće praktično celog Okružnog tužilaštva. Očekujemo najkasnije do četvrtka odluku republičkog javnog tužilaštva o tome ko će ubuduće zastupati optužnicu. Ukoliko se usvoji zahtev za izuzeće i tužioca i njegovih zamenika, optužnicu će zastupati neko sa strane, za šta je potrebno naknadno vreme za pripremu, što će, pretpostavljam, produžiti ceo proces – kaže za „Politiku” predsednik Okružnog suda u Smederevu Slavoljub Nikolić.

O. Milošević

[objavljeno: 03/12/2008]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.