Delegacija APV u Strazburu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 21.Apr.2015, 18:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Delegacija APV u Strazburu

Potpredsednici Skupštine Vojvodine Ana Tomanova Makanova i Milivoj Vrebalov najavili su danas u Strazburu međunarodnu konferenciju Dani geotermalne energije u Vojvodini. Oni su pozvali predstavnike evropskih regija i država da narednog meseca budu gosti Vojvodine i učestvuju na ovom prestižnom stručnom skupu, saopšteno je iz pokrajinskog parlamenta.

Autonomna Pokrajina Vojvodina, u saradnji sa Skupštinom Evropskih regiona (AER), u Novom Sadu od 21. do 23. maja ove godine, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << organizuje prvu Konferenciju o geotermalnoj energiji.

Vrebalov je istakao da je cilj manifestacije da domaćoj javnosti predstavi primere dobre evropske prakse u oblasti geotermalne energije i da evropske partnere i potencijalne investitore upozna sa potencijalima Vojvodine i mogućnostima korišćenja ove čiste i obnovljive energije kojom pokrajina obiluje, ali je ne koristi u dovoljnoj meri.

Kako je najavljeno u Strazburu, ovaj događaj će okupiti oko stotinu učesnika iz evropskih regiona, domaće i strane političare, predstavnike državnih i pokrajinskih organa i lokalnih samouprava iz Vojvodine, ugledne stručnjake, privrednike i investitore u oblasti zelene energije, zaštite životne sredine i energetske efikasnosti, navodi se u saopštenju.

„Mislim da u vremenu ekonomske krize, nema bolje teme koja nam može pružiti šansu da i u sadašnjosti i u budućnosti jačamo i da se razvijamo. Verujem da će sve ono što ćete nam predstaviti u oblasti geotermalne energije za nas u Vojvodini imati nemerljiv značaj a isto tako, verujem i da ćete biti impresionirani potencijalima kojima u ovoj oblasti raspolaže naša pokrajina", rekao je Vrebalov.

Ana Tomanova Makanova je na Forumu za jednake mogućnosti AER-a predstavila Strategiju obrazovanja Roma u APV i Srbiji, sa izveštajem o ostvarenim rezultatima, kao primer dobre prakse koju Vojvodina može da ponudi drugim evropskim regionima, posebno imajući u vidu značaj koji Evropa posvećuje pitanju inkluzije Roma, prenosi se u saopštenju.

Tomanova Makanova je naglasila da je Republika Srbija produžila Dekadu inkluzije Roma za naredni desetogodišnji period, i da je u planu izrada nove Strategije za inkluziju Roma u Republici Srbiji i AP Vojvodini.

„To je posebno značajno za nastavak podrške romskoj populaciji. Politika Pokrajine je godinama unazad bila okrenuta podršci obrazovanju Roma, kako bi se poboljšao i njihov socijalni status. U dosadašnjoj dekadi u APV, ostvareni su značajni rezultati kada je reč o broju upisanih đaka i studenata romske nacionalnosti u škole i na fakultete, ali i po pitanju stvaranja boljih uslova života, zapošljavanja i aktivnijeg uključivanja Roma u društvene procese", kazala je Tomanova Makanova.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.