„Defender“ seje strah

Izvor: Glas javnosti, 16.Avg.2008, 09:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

„Defender“ seje strah

KURŠUMLIJA - Opštinsko javno tužilaštvo u Kuršumliji podnelo je zahtev za sprovođenje istrage protiv inspektora M. K. i policajaca I. M. i M. F. iz Policijske stanice Kuršumlija, sumnjičeći ih da su iznuđivali iskaz Ivici (31) i Toniju (27) Jovanoviću, brutalno ih pretukavši u policijskoj stanici 4. avgusta ove godine.

U međuvremenu su trojica policajaca, posle pritužbe dvojice Jovanovića, suspendovana s posla i protiv njih je poveden disciplinski postupak. Po saopštenju >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << MUP-a, suspenzija je usledila nakon detaljne provere.

U ovom gradiću svi se poznaju, pa se događaji poput poslednjeg premlaćivanja dvojice Roma danima prepričavaju. Čini se, međutim, da su građani ovaj put odlučni da se konačno stane na put interventnoj patroli policije, koja službenim vozilom „defender“ seje, kako kažu, strah među mirne stanovnike. O tome rečito govori i zahtev lokalne samouprave koja od nadležnih državnih institucija zahteva da hitno sprovedu istragu i kazne krivce.

Svedoci ili dokazi

U poslednje dve godine ovo je četvrti slučaj prebijanja građana i to obično mladića bez očeva, bez zaštite, ili puke sirotinje i uvek je njihov glavni akter policijski inspektor Miljan Komnenović. Scenario je uglavnom isti. „Defender“ pokupi „krivca“ i odveze ga u policijsku stanicu gde biva premlaćen. Ni tužbe sudu ne pomažu jer, kako kažu oštećeni, policajci uvek bivaju oslobođeni zbog nedostatka dokaza ili lažnog svedočenja.

Prošle godine, 19. aprila, pretučen je Nenad Milosavljević (23), koji živi bez oca. Građani su organizovali potpisivanje peticije kojom je traženo da se slučaj detaljno istraži. Prikupljeno je 440 potpisa, tužilac je čak podigao optužnicu, ali je ubrzo odustao. Postupak koji je preuzeo oštećeni Milosavljević još se vodi pred Opštinskim sudom u Kuršumliji. U međuvremenu, ni policija nije bila lenja, pa je podnela tužbu za „napad na službeno lice“. Milosavljević je u tom postupku ekspresno osuđen na šest meseci zatvora.

NJegov stric Milosav Milosavljević, poznatiji kao Miša poštar, učinio je sve da pravdu istera na čistac.

- Moj bratanac je ubačen u „defender“ u centru grada oko ponoći, a onda je odveden van grada, kod stočne pijace i pretučen. Nakon pregleda kod lekara, koji nije ništa zabeležio, mada ga je bratanac molio da ga zadrže bojeći se da će da ga ubiju, odveden je u policijsku stanicu, gde je uz batinanje zadržan da pet ujutro. Pošto je povremeno gubio svest zbog batina, gurali su mu glavu u NJC šolju i puštali vodu da se osvesti. Nenad mi je pričao da su ga tukli pesnicama na koje su navukli kožne rukavice i da je u trenutku polusvesti, s glavom u NJC šolji, čuo jednog policajca kako kaže: „Ubismo ga, j... te bog“ - priča poštar Miša.

„Šta se dereš“

Prema njegovim rečima, sve je počelo kada je njegov bratanac, po mišljenju policije malo jačim glasom, drugu preko ulice rekao: „Gde si prijatelju“.

- Policajac ga je upitao: „Šta se dereš„, a dečko je odgovorio: „Ne derem se, samo pozdravljam prijatelja, valjda je došla demokratija“. Usledilo je: „Daću ja tebi demokratiju - daj ličnu kartu“. Nenad je odgovorio da mu je lična karta u kolima. posle toga je ubačen u „defender“ - kaže stariji Milosavljević.

Prema njegovim rečima, bratanac je sutradan otišao u prokupački Dom zdravlja i izvadio lekarsko uverenje.

- Pošto nisam mogao da sprečim da dobije batine, u ime pokojnog brata, a želeći da se slučaj ispita, otišao sam kod komandira Policijske stanice i zahtevao pravičnu istragu, pa ko je kriv neka odgovara. On mi je rekao: „Ispitaćemo“. Pošto je krenulo sakupljanje potpisa za peticiju, organizovan je sastanak u opštini, na kome su bili načelnik Policijske uprave iz Prokuplja, komandir kuršumlijske Policijske stanice, predsednik opštine i njegov zamenik, sekretar skupštine i ja, gde mi je rečeno da će se slučaj detaljno ispitati - priseća se naš sagovornik, ne uspevajući da se ponovo ne potrese.

Selidba posle upozorenja

Milosavljević dalje objašnjava da od policijske istrage nije bilo ništa, batinaši su nastavili da rade, a da je javni tužilac odustao slučaja.

- Policajci su se dosetili i napisali prijavu mom bratancu zbog napada na službeno lice. Našli su „svoje“ svedoke i on je ekspresno osuđen na šest meseci zatvora - kaže razočarano Miša poštar, uz primedbu da su mu poznata još tri slučaja premlaćivanja bez razloga, a da se uvek radilo o mladićima koji su ili bez oca ili puka sirotinja, a da je glavni akter uvek taj isti inspektor, dok se ostali „batinaši“ menjaju.

Braća Predrag i Petar Simonović potukla su se svojevremeno s nekim momcima posle čega su svi bili privedeni u Policijsku stanicu. Posle saslušanja pušteni su svi osim Simonovića, koji su pretučeni. Jalova tužba sudu i upozorenje: „bolje da ne tužite bez veze“, bio je motiv porodici Simonović da se odseli za Beograd.

Bolje da istrazujete smrt mladica koji je preminuo od batina policije na mitingu podrske Radovanu Karadzicu.

to oni ne zele ni da objave za smrtno premlacivnje po titovoj direktivi srba ,jer kobajagi srbima na vlasti (fukari koja se izrodila iz titovog rezima)je bitno sta misle gregorijan(kobajagi neutralni supervizor , to moze djeci do 10 godina da prica jer sam ziveo u north americi 6 years ) i silajzic , ako oni kazu sve srbe da premlate malo,to ce srpska(kobajagi )vlast u srbiji i uraditi ...

Kakav bezobrazan komentar. A zasto bi to bilo vaznije nego tortura nad jadnom sirotinjom iz Kursumlije? Da nije zaboga sto nisu iz Beograda?

ovo je bruka i to treba da se ispita do kraja, prebijaju je stvarno jadni i bedni po kursumliji, a taj sto je umro na podrsci karadzicu, ajd da kazem da mi je zao, ali zna se ko je odgovoran - Aleksandar Vucic, Vojislav Kostunica, Velja Ilic, Bora Corda i ostala stoka... jos jednom - stoka

E ti si bas jedna SVINJA i djubre i olos prljavi. Kao, ajde da ti bude zao, svinjo. Krivi su ti Vucic i Kostuniga, govno jedno odvratno, a ne oni sto su tog sirotog momka onako krvnicki i divljacki prebili.

Kao sto sam i pre napisao za prebijanje dva brata romske nacionalnosti,ti policajci jedva su zavrsili skolu za metalostrugare,bravare,zavarivace...a sada rade kao policajci.U vecinom slucajeva ti policajci imaju porodicni problem sa suprugama pa onda kada dodu na posao jedva cekaju nekoga da prebiju da bi se izdusili jer nemogu nista suprugama

Nista oov nije novo u Srbiji.Za vreme komunizma mladi su ljudi bili onesposobljeni za ceo zivot , zato sto se na njega nameracio neki policajac sadista.Srbija j puna sadista.Svi su oni hrabri u coporu i sa zrtvom koju nema ko da stiti .Takvi su obicno velike kukavice na ratistima i prvi zbrisu.Ubijanje coveka na mitin gu , koji je ni kriv , ni duzan samo gledao policija je tako izudarala da je na kraju podlego a novine su to zabasurile negde neki mali clanak , koji se jedva vidi.Kakvu smo mi to vlast dbili?Zar kod nas nikada nece biti zakona.Hocete u Evropu , e sa ovakvim ponasanjem necete nikada.Da se slucajno desi ovako nesto bilo gde u zapadnoj zemlji , policajci bi bili kaznjeni novcano , zatvorom i nikada vise ne bi imali pravo da rade taj posao.Na demonstracijama su ljude tukli nemilosrno.Tadic je stalno pricao da necemo da se vracamo u Milosevicevo vreme.Ovo je jos gore , nego Milosevicevo vreme.Toliko surovosti je tesko shvatiti.Najgore je od svega , sto ti isti policaci pre dpravim kriminalcima su obicne kukavice koje se gotovo udvaraju kriminalcima.Srbija , izgleda, ima sve manje ljudskih stvorenja a sve vise djavolskih sinova .

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.