Izvor: B92, 11.Apr.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dečak stradao od detonatora

Veliko Gradište -- I dalje je u kritičnom stanju desetogodišnji dečak koji je u eksploziji na vojnom poligonu kod Velikog Gradišta izgubio obe noge.

Istražni sudija Opštinskog suda u Velikom Gradištu obavio je uviđaj i, prema prvim nalazima, dečak i četiri njegova druga, koji su skupljali stari metal, stradali su kada se aktivirao ostatak upaljača raketnog bacača tipa "zolja".

Teško povređeni maloletni N. J. iz Velikog Gradišta dovezen je u Dečju bolnicu >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u Tiršovoj u Beogradu iz požarevačke bolnice. "Bio je u šoku zbog gubitka velike količine krvi", kaže hirurg Dragan Zamaklar.

Posle četvoročasovne operacije dečak je i dalje bez svesti i na aparatima za disanje, kaže on. "Posle te operacije možemo da konstatujemo da dečak nema obe potkolenice i nema palac desne ruke", navodi lekar.

"Takođe, ima i jednu tešku povredu u predelu desnog ramenog pojasa koja je nastala kao posledica te eksplozivne naprave. Opšte stanje deteta je sada relativno stabilno, ali je u teškom stanju i životno je ugrožen", kaže Zamaklar.

N. J. je povređen na vojnom poligonu, gde je juče posle podne bio s četiri druga. Oni su, kažu prvi nalazi istrage koju sprovodi Opštinski sud u Velikom Gradištu, skupljali stari metal u plastične kanistere.

I dalje nije jasno kako je bilo moguće da petorica dečaka uđu na vojni poligon, koji je, prema saopštenju Opštinskog suda u Velikom Gradištu, oivičen zaštitnim bedemom. Istraga treba da dođe do odgovora i na pitanje ko je odgovoran što je neeksplodirana naprava ostala nečuvana na vojnom poligonu.

"Tom prilikom maloletni teško telesno povređeni N. J. je najverovatnije pronašao neaktivirani ostatak upaljača detonatora od ručnog raketnog bacača 'zolja' ili 'osa' koji u sebi sadrži 12 grama eksploziva 'pentrit' velike razorne moći", objašnjava portparol Opštinskog suda u Velikom Gradištu Nenad Tadić.

"Pronađeni neaktivirani detonator smestio je u plastični kanister zajedno sa ostalim pronađenim i prikupljenim metalnim predmetima, te je u dodiru s ovim predmetima najverovatnije došlo do samoaktiviranja navedenog detonatora, što je izazvalo eksploziju i teško telesno povređivanje maloletnog N. J", kaže on.

Komandant garnizona: Upozoravali smo

Komandant garnizona u Požarevcu, kome ovo strelište pripada, pukovnik Vinko Markovski, objasnio je za B92 na koji način je Vojska upozorila građane da ne ulaze na vojni poligon.

"Vojni pogon Peskovi, prostire se na 18 hektara, koristi se za obuku jedinica Vojske Srbije više od 40 godina. Na strelištu se izvodi isključivo gađanje pešadijskim naoružanjem. Poligon je propisno obeležen i obezbeđuju ga jedinice Vojske Srbije kada izvode gađanje", kaže on.

"U više navrata do sada komanda garnizona Požarevac, i organi lokalne samouprave upozoravali su i razgovarali sa stanovnicima obližnjeg naselja i ukazivali na potencijalnu opasnost ukoliko se neovlašćeno ulazi na poligon", kazao je Markovski.

Markovski je rekao da je Vojska poštovala pravila kada je reč o postupanju na vojnim vežbama i da će istraga utvrditi kako je do nesreće došlo i ko je za nju odgovoran.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.