Izvor: Blic, 17.Jan.2003, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dečak mora na još jednu operaciju

Dečak mora na još jednu operaciju

Požarevac - Dok se trogodišnji S.G. sa majkom O.G. oporavlja u požarevačkoj Bolnici 'Dr Vojislav Dulić', Okružni sud u Požarevcu vodi opsežnu istragu po prijavi požarevačke policije protiv Draška Bogdanovića, osumnjičenog za protivprirodni blud ili obljubu nad trogodišnjim dečakom. Bogdanović je dečaka, kako je saopštila požarevačka policija, više puta fizički i seksualno zlostavljao prošle godine. On je sa majkom >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << dečaka živeo u povremenoj vanbračnoj zajednici.

Silvana Korunović, inspektor za suzbijanje maloletničke delinkvencije u požarevačkoj policiji, naglasila je da je policija reagovala kada su je o povredama deteta obavestili lekari iz lokalne bolnice. - Reč je o krivičnom delu obljuba ili protivprirodni blud sa licem koje nije navršilo 14 godina. Uočene su teške telesne povrede. Takođe smo utvrdili da je Bogdanović poznat policiji zbog nekoliko teških krađa, oduzimanja vozila i silovanja - dodala je Silvana Korunović.

Prilikom prijema u bolnicu majka dečaka nije htela da prizna da je reč o zlostavljanju, zbog straha od posledica, ali je kasnije rekla da je i nju Bogdanović više puta tukao.

- U početku nisam smela da kažem šta se dogodilo, već sam lagala, a onda sam skupila hrabrost i rekla sve. Dete su operisali odmah po dolasku. I sam sam iskusila veliko zlostavljanje i više puta bila modra od batina. Neke predmete za iživljavanje je upotrebljavao i na meni, a tukao me kaišem i električnim kablom. Preporučila bih drugim majkama da ne ćute ako im se nešto slično desi, već da reaguju brzo i zaustave zlostavljanje dece - istakla je vidno uzbuđena O.G. Dragana Petrović, načelnica Odeljenja dečje hirurgije u požarevačkoj bolnici, prva je posumnjala da su uočene povrede kod dečaka nastale zlostavljanjem i o tome je obavestila policiju.

- Dečak je van životne opasnosti, ali mu predstoji još jedna operacija. Majka je dovela dete sa povredama koje nisu odgovarale trenutku nastanka koji je ona navela. Povrede su bile stare četiri do pet dana i nalaze se na završnom delu debelog creva. Način nastanka povreda nije odgovarao onom koji je majka navela, što je u meni pobudilo sumnju da se radi o zlostavljanom detetu - rekla je Dragana Petrović.

Povodom ovog slučaja oglasio se Požarevački narodni pokret 'Otpor', u čijem saopštenju piše da 'najnoviji događaji u Požarevcu i Velikom Gradištu, kada su seksualno zlostavljani trogodišnji S.G. i 10-godišnji A.J, najozbiljnije su upozorenje društvu koje je izgubilo sve kriterijume i norme ponašanja'.

- Za zlostavljanje A.J. znalo je celo Veliko Gradište, ali niko nije našao za shodno da to prijavi. Majka maloletnog S.G. je javno priznala da u strahu od vanbračnog supruga nije smela da prijavi zlostavljanje svog sina. Ovo je još jedan dokaz da vladavina straha nije demontirana, a posebno zabrinjava ćutanje nadležnih službi. Zbog učestalih događaja u kojima se seksualno zlostavljaju maloletnici, Požarevački narodni pokret 'Otpor' će organizovati okrugli sto na kome će se raspravljati o ovom neslavnom fenomenu koji je zadesio opštine Braničevskog okruga - piše u saopštenju. B. R. Zlostavljano više od 100 mališana

Psihoterapeut Milorad Jokić, član mobilnog tima Unicefa i radnik Centra za socijalni rad u Požarevcu, naglašava da je u požarevačkoj opštini u proteklih godinu i po dana bilo oko 170 slučajeva koji se podvode pod termin 'fizičko zlostavljanje i zanemarivanje dece', te da je u čak 80 odsto takvih slučajeva u pitanju bilo zlostavljanje. Posle najnovijeg slučaja trogodišnjeg S.G, u Centru za socijalni rad se saznaje da se očekuje pokretanje postupka kojim bi detetu bilo određeno starateljstvo.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.