Dečak iz Srbije oboleo od novog hepatitisa prebačen u transplantacioni centar u Italiju

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 13.Maj.2022, 10:00

Dečak iz Srbije oboleo od novog hepatitisa prebačen u transplantacioni centar u Italiju

Devetogodišnji dečak za koga se sumnja da je zaražen hepatitisom nepoznatog porekla prebačen je u Italiju, u bolnicu u Bergamu, gde će lekari odlučiti da li mu je neophodna transplantacija i nova jetra.

Načelnica Odeljenja hepatologije u Institutu za majku i dete, gastroenterolog Ivana Kitić rekla je da je dečak dobro.

"On je dobrog opšteg stanja. Zasad se tamo rade dodatne analize da bi se procenila potreba za eventualnom transplantacijom jetre i zbog toga >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << je u Italiji", rekla je ona za RTS.

U Institutu za majku i dete nema novih pacijenata za koje se sumnja da imaju novi tip hepatitisa.

"Koliko je meni poznato, zasad u našoj zemlji nema novih pacijenata, ali potreban je veliki oprez kako bismo na vreme uradili sve analize u slučaju potrebe za ispitivanjem nekog novog deteta", dodaje Kitić.

U više od 20 zemalja prijavljeni su slučajevi dece obolele od hepatitisa nepoznatog porekla.

"Kada govorimo o hepatitisu nepoznatog uzroka, kao što je u ovom slučaju reč, i u svetu i kod nas kod pacijenata kod kojih su sprovedena sva virusološka, imunološka, metabolička i neka dodatna ispitivanja. Kada nemamo jasan uzrok, zbog toga se zove hepatitis nepoznatog uzroka", dodala je ona.

Broj obolelih u svetu je u porastu, a zvanično je prijavljeno oko 450 pacijenata, dok je kod neke dece bila neophodna transplantacija jetre.

"Taj broj nije veliki, ali je neophodan oprez s obzirom na to da se još ne zna razlog", dodaje načelnica.

Ona ističe da je pominjan adenovirus kao uzročnik, ali da to nije novi virus.

"Adenovirus nije nikakav novi virus. Možda je ovde reč o novom soju virusa, ali zasad nema takvih jasnih potvrda. Mi možemo da kažemo da smo našim ispitivanjima takođe dobili podatke da trenutno nema poznatog uzročnika ni kod našeg pacijenta, tako da ako gledamo na tu definiciju, to jeste taj hepatitis", rekla je ona.

Kitić napominje da jetra jeste u lošem stanju kod ove vrste hepatitisa i da može doći do naglog otkazivanja ovog organa.

"Naš pacijent jeste ispoljio takve simptome, on je zato upućen u transplantacioni centar i takva deca moraju da budu u transplantacionom centru u slučaju potrebe za transplantacijom", napomenula je Kitićeva.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.