Izvor: B92, 12.Jul.2008, 12:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dečaci van životne opasnosti

Novi Sad, Beograd, Varšava -- Dva dečaka povređena u nesreći kod Inđije u teškom su stanju, ali van životne opasnosti. Većina preživelih vratila se u Poljsku.

Dva dečaka iz Poljske koja su teško povređena u saobraćajnoj nesreći zadržani su u novosadskoj Dečjoj bolnici dok su ostala deca otputovala u u Poljsku. U Kliničkom Centru zadržano je osam teže povređenih, od kojih je četvoro još uvek u životnoj opasnosti i nalaze se na intenzivnoj nezi.

Lekar >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u Dečjoj bolnici Slobodan Grebeldinger rekao je da je većina dece prebačena u Poljsku u skladu sa željom roditelja i rodbine. U Dečju bolnicu, posle nesreće, bilo je primljeno ukupno 33 dece.

Načelnik Klinike za dečju hirurgiju Slobodan Grebeldinger izjavio je da su dva najteže povređena dečaka iz poljskog autobusa koji se prevrnuo i dalje smeštena u jedinici intenzivne nege, ali su van životne opasnosti.

"Njihovo stanje je stabilno i oni su van životne opasnosti. Ruka kod koje je urađena revaskularizacija previjena je pre sat vremena i dalje je živa", naveo je Grebeldinger.

Načelnik Dečje bolnice u Novom Sadu Georgios Konstantinidis rekao je da je većina pacijenata transportovana u Poljsku.

Prema njegovim rečima, četvoro teže povređene dece je odvezeno na aerodrom "reanimamobilom", a ostali autobusom sa rođacima i povređenima iz Kliničkog centra.

Transport je organizovala Ambasada Poljske, uz pomoć Izvršnog veća Vojvodine, rekao je Konstantinidis.

Većina putnika, njih 46, koji su preživeli saobraćajnu nesreću poljskog autobusa, vratila se jutros specijalnim letom u Poljsku.

Avionom, koji je po njih sinoć poslala poljska vlada i njime prevezla u Srbiju i članove porodica šestoro poginulih u nesreći i 40 ranjenih, u Katovice se vratilo jutros 27 dece iz autobusa, javljaju poljski mediji.

"Psihički su bili u takvom stanju da nisam mogao sa njima da razgovaram. Plašio sam se da pitam kako se osećaju", kazao je, po povratku u Katovice, guverner Šlezije Zigmunt Lukaščik, koji je kao predstavnik regionalnih vlasti i u ime poljske vlade pošao u Srbiju da obiđe ranjene.

"Najteži je za mene bio razgovor sa porodicama poginulih. Kada sam morao da saopštim ženi poginulog i njegovoj šestogodišnjoj ćerci da je tata poginuo, a da se one vraćaju u domovinu", kazao je Lukaščik.

Uz povređene u Srbiji je ostalo i dvoje psihologa koje je da se nađu povređenima poslala poljska vlada.

U Poljsku se nisu vratili teže povređeni, kojima srpski lekari nisu preporučili prevoz u domovinu i uz njih su ostali i njihovi članovi porodica, kojima je pomogla sa smeštajem Vojska Srbije i lokalne vlasti u Vojvodini.

Guverner Lukaščik je danas odao posebno priznanje za to kako su srpske spasilačke ekipe i kasnije lekari angažovali i pobrinuli za povređene poljske turiste. Srpskim vlastima za maksimalnu pomoć zahvalio je još juče predsednik Poljske Leh Kačinjski.

Analizom DNK identifikovano je svih šest poginulih, tri muškarca, jedna žena i dvoje dece iz grupe od 66 putnika mahom zaposlenih i njihovih porodica iz rudnika Žemovit na jugu Poljske koji su se preko Srbije vraćali sa letovanja u Bugarskoj.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Povređena deca van životne opasnosti

Izvor: RTS, 12.Jul.2008

Zdravstveno stanje dece povređene u jučerašnjoj saobraćajnoj nesreći kod Inđije stabilno je i oni su van životne opasnosti. Četiri odrasle osobe i dalje su u veoma teškom stanju. Informacje na temat rannych krewni I przyjaciele podróznych mogą uzyskać w Centrum Klinicznym Wojewodiny pod numerem...

Nastavak na RTS...

Roditelji nastradalih smešteni u Kliničkom centru

Izvor: Kurir, 12.Jul.2008

NOVI SAD, 12. jula (Tanjug) - Roditelji i rodbina poginulih i teško povređenih putnika poljskog autobusa koji se prevrnuo na autoputu kod Inđije smešteni su u novosadskom Kliničkom centru, dok se rodbina lakše povređenih sa lekarskom ekipom vratila jutros avionom u Poljsku, rekao je saradnik Pokrajinskog...

Nastavak na Kurir...

Još četvoro Poljaka u životnoj opasnosti

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 12.Jul.2008

NOVI SAD - Od deset teško povređenih Poljaka u saobraćajnoj nesreći kod Inđije, njih četvoro su još u životnoj opasnosti, dok je zdravstveno stanje ostalih stabilno, rečeno je danas u Kliničkom centru i Dečjoj bolnici u Novom Sadu...Direktor Instituta za zdravstvenu zaštitu dece i omladine...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Četvoro se bore za život

Izvor: Glas javnosti, 13.Jul.2008, 08:37

NOVI SAD - Četiri poljska putnika, povređena u prekjučerašnjoj saobraćajnoj nesreći kod Inđije i dalje su u životnoj opasnosti, nalaze se u jedinici intenzivne terapije i priključeni su na aparate, rečeno je juče u Kliničkom centru Vojvodine. Prema navodima lekara na lečenju su zadržana...

Nastavak na Glas javnosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.