Danas šesti pokušaj suđenja za „indeks”

Izvor: Politika, Beta, 31.Avg.2009, 23:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Danas šesti pokušaj suđenja za „indeks”

Glavni pretres zakazan je od 1. do 23. septembra, a da li će suđenje konačno početi zavisi od eventualnih zahteva branilaca

Smederevo – U Okružni sud u Smederevu nije stigao nijedan novi zahtev za izuzeća pa se očekuje da iz šestog pokušaja danas konačno otpočne glavni pretres za korupcionašku aferu „indeks” na kragujevačkom Pravnom fakultetu.

Mi smo spremni za suđenje, svi okrivljeni su uredno pozvani i očekujem da neće biti >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << prepreka, osim ako na dan pretresa ne bude novih zahteva za izuzeća, kaže za „Politiku” predsednica tročlanog sudskog veća, sudija Slađana Bojković.

U međuvremenu, Državno veće tužilaca odbilo je zahtev za izuzeće v. d. republičkog javnog tužioca Slobodana Radovanovića, a on je potom istu odluku doneo u vezi sa izuzećem v. d. okružnog javnog tužioca Zorana Antića i njegovih zamenika. Tome je prethodila odluka predsednika Okružnog suda u Smederevu Slavoljuba Nikolića da odbije zahteve za izuzeće sudije Slađane Bojković, uključujući i njegovo izuzeće kao predsednika.

Na 113 strana optužnice za najveću korupcionašku aferu u srpskoj prosveti nalaze se detalji iz opsežne istrage o primanju mita i posredovanju u lažiranju diploma pravnika. Optuženo je 23 profesora, 33 studenta i više od 30 posrednika u korupciji. Prvooptuženi je Saša Jovanović iz Donje Livadice kod Velike Plane koji je označen kao glavni posrednik između studenata i profesora. Hapšenjem Jovanovića počelo je da se odmotava klupko afere „indeks”, a odmah potom, 20. februara 2007. godine, iza rešetaka našao se veliki broj profesora.

Drugooptužena je profesorka Dragana Petrović koja se sudeći po navodima iz optužnice smatra glavnom sponom između posrednika i svojih kolega. Bivša pomoćnica ministra prosvete Emilija Stanković, trećeoptužena u ovoj aferi, tereti se za primanje mita u periodu od 2003. do 2006. godine kao profesor Pravnog fakulteta u Kragujevcu. Među okrivljenima je i bivši dekan tog fakulteta Sveto Purić, kao i njegov sin Novak, profesori Bora Čejović, Dragan Bataveljić, Ivan Čukalović, Nenad Đurđević, Božin Vlašković i drugi.

Glavni pretres zakazan je od 1. do 23. septembra i odvijaće se kao i do sada u sali Skupštine grada jer najveća sudnica u Smederevu nema dovoljno mesta da primi 88 optuženih, približno toliko branilaca i veliki broj novinara.

Prva optužnica za aferu „indeks” podignuta je 17. avgusta 2007. godine, a dopunska optužnica za još 47 osoba, uglavnom studenata, podignuta je 31. marta 2008. godine.

O. Milošević

[objavljeno: 01/09/2009]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.