Danas presuda „drumskoj mafiji“

Izvor: Glas javnosti, Tanjug, 11.Nov.2009, 02:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Danas presuda „drumskoj mafiji“

BEOGRAD - Suđenje grupi od 50 optuženih da su, udruženi u takozvanu „drumsku mafiju“, prisvajanjem dela novca od naplate putarina oštetili državu za više od 6,5 miliona evra, danas će dobiti epilog izricanjem presude u Posebnom odeljenju Okružnog suda u Beogradu.

Portparol Okružnog suda u Beogradu Ivana Ramić precizirala je u izjavi Tanjugu da je suđenje optuženim počelo 28. maja 2007. godine i da je tokom postupka održano 70 glavnih pretresa, da su saslušana 34 svedoka, >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << 10 veštaka i izvedeni brojni drugi dokazi i pribavljena obimna pisana dokumentacija.

Ona je istakla da predmet ima preko 20.000 strana, a da samo lični podaci optuženih obuhvataju 85 strana. Iznošenje 94 završne reči koje je počelo 1. jula ove godine, okončano je 24. septembra, podsetila je Ramićeva precizirajući da je pored tužioca, završne reči iznelo 48 optuženih, 44 advokata i punomoćnik oštećenih.

Optužnicom Specijalnog tužilaštva za borbu protiv organizovanog kriminala inicijalno su bila obuhvaćena 53 optužena, ali su trojica u međuvremenu preminula, pa je postupak protiv njih obustavljen, objasnila je portparol Okružnog suda.

Optuženi se terete da su od 2004. do maja 2006. godine, koristeći modernu tehnologiju, deo novca od naplate putarina uzimali za sebe i tako oštetili državu za više od 6,5 miliona evra. U grupi su, kako je navedeno u optužnici, delovali i neki rukovodioci Javnog preduzeća „Putevi Srbije“. Rukovodioci „Puteva Srbije“ imali su razrađenu mrežu saradnika na dve glavne rampe autoputa Beograd-Niš, Bubanj potoku i „Naisu“ kod Niša. Oni su organizovali sistem štampanja duplih kartica za šlepere stranih registarskih oznaka, za koje je najskuplja putarina plaćana 6.500 dinara po vozilu.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.