Dačić: Obračunaćemo se sa korupcijom unutar policije

Izvor: Blic, Fonet, 30.Dec.2008, 06:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dačić: Obračunaćemo se sa korupcijom unutar policije

BEOGRAD - Kriminalci koji se šetaju uz pratnju brojnih telohranitelja nisu problem koji treba upućivati na adresu policije. Svi ti ljudi su procesuirani od strane MUP-a. Zašto ti procesi traju dugo, pitanje je koje treba postaviti drugim državnim organima, a policija ih ubuduće neće samo pitati - izjavio je juče ministar policije Ivica Dačić.



Ministar je „zamolio” druge državne organe da rade svoj posao, ali najavio i obračun sa korupcijom unutar >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << policije.

- Policija ne može da se bori protiv kriminala, a da sama krši zakon. Zato smo uhapsili celu smenu na prelazu Gučevo, referente koji su uzimali mito u postupcima nabavki, ali i rasvetlili optužbe za navodno prekoračenje ovlašćenja - rekao je ministar Dačić.

On je naveo da su u poslednja dva slučaja, u Aranđelovcu i Brusu, policiju optužili oni koji „prikrivaju ono što su oni uradili”.

- Slučaj u Aranđelovcu okončan je podnošenjem krivične prijave zbog falsifikovanog medicinskog nalaza, dok se u Brusu radi o osobama koje su obuhvaćene krivičnom prijavom za delo u Raškoj kada je akcijom policije sprečen pokušaj ubistva - rekao je ministar.

On je najavio i da će naredne godine policija svoje snage najviše usmeriti na borbu protiv organizovanog kriminala.

- Ubrzo će biti napravljena bela knjiga o organizovanom kriminalu, ali ne da bi se pojavila u novinama i da se tako pomogne kriminalcima, već da bi se policija bolje organizovala. Naredne godine na snagu stupa i zakon o oduzimanju imovine stečene kriminalom, u čijoj realizaciji će posebnu ulogu imati jedinica MUP-a za finansijske istrage. Cilj nam je borba na presecanju trgovine narkoticima, ljudima, finansijskog kriminala, ali i na očuvanju javnog reda i mira - rekao je ministar.

On je naveo da je od januara do novembra 2008. godine u Srbiji izvršeno 95.359 krivičnih dela. Rasvetljeno je 58 odsto dela sa nepoznatim počiniocima, smanjen broj najtežih krivičnih dela, a za 8,6 odsto smanjen maloletnički kriminal. Zaplenjeno je 1,6 tona raznih narkotika i otkrivena 694 ilegalna migranta.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.