Dačić: Navijači i huligani nisu isto!

Izvor: Vesti-online.com, 11.Nov.2009, 02:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dačić: Navijači i huligani nisu isto!

Srbija u borbi protiv huliganstva na stadonima ne treba da vodi "borbu protiv vetrenjača" već da iskoristi iskustva drugih država koje su prošle kroz slične situacije, kao i da napravi razliku između navijača i huligana, ocenio je u utorak ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić.

Pre svega potrebno je da država napravi pravac delovanja i prvenstveno uskladi zakonske propise po uzoru na države koje su imale slične probleme sa huliganima, kazao je Dačić gostujući >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << na televiziji Studio B.

"Takođe treba napraviti razliku između navijača i huligana, jer niko nema ništa protiv navijača i nije cilj drzavnih organa da isprazne stadion. Naprotiv, cilj je da svi mogu da idu na utakmice ali da budu bezbedni i da se osećaju sigurno", napomenuo je ministar.

Prema njegovim rečima takođe je neophodno da se sankcionišu svi oni koji su huligani, a koji se, uz to što se predstavljaju kao navijačke grupe, bave i kriminalnim delima.

Dačić je naglasio da treba nastaviti i sa uvođenjem reda u ovu oblast, pre svega zakonskom regulativom - omogućiti snimanje i postaviti kamere da se vidi ko ulazi na stadion, da se propiše šta su prekršaji a šta krivična dela i kolike su kazne za njih, te da se uspostavi organizacija pritvorskih jedinica (na stadionu).

On smatra da sa navijačima treba razgovarati i uspostaviti jasna pravila igre - "ovako se može ponašati, a sve što je van toga je kršenje javnog reda, odnosno huliganstvo", naglasio je on.

Treba, takođe, regulisati situaciju zbog koje su podnete prekršajne prijave protiv Borisa Tadića, Aleksandra Antića, Tomislava Karadžića i drugih - zbog nazdravljanja čašom šampanjca, kazao je ministar, i ukazao da je svuda u svetu normalno da se nazdravi u ložama pa čak i po pravilima UEFA-a, dok naš zakon ne poznaje tako nešto.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.