Dačić: Dve velike akcije MUP-a

Izvor: B92, Beta, 15.Jul.2009, 22:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dačić: Dve velike akcije MUP-a

Ivica Dačić (FoNet)

Beograd -- Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić kaže da je sprovedena akcija hapšenja trgovcima ljudima, kao i da je u toku rad na hapšenju grupe trgovaca narkoticima.

Dačić je kazao za B92 da je MUP Srbije u okviru zajedničke akcije sa policijama regiona sproveo "veliku akciju hapšenja lanca ljudi", koji su se bavili trgovinom ljudima. Dačić je, kao "ekskluzivnu vest", najavio još jednu akciju MUP Srbije, a radi se, prema njegovim >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << rečima, na hapšenju "jedne velike kriminalne grupe koja se bavi trgovinom narkoticima".

Osumnjičenim krijumčarima ljudi, privedenim u akciji MUP-a Srbije i policije Bosne i Hercegovine, određeno je zadržavanje do 48 sati, saopštio je MUP Srbije.

U policijskoj akciji uhapšena je medjunarodna kriminalna grupa od 24 osumnjičena za trgovinu ljudima turske i albanske nacionalnosti.

Među 12 uhapšenih članova te grupe u Srbiji je i njihov vođa Dželal Sulejmani (1970) iz Preševa.

Policijsko zadržavanje do 48 sati je osim Sulejmaniju, određeno i Arsimu Avduloviću, Nedžatu Ibrahimiju, Radiši Nešiću (1980), Radiši Nešiću zvanom Pole (1985), Dejanu Dukiću (1975), Bratislavu Beriću (1975), Vladanu Dukiću, Slobodanu Boriću, Slobodanu Kopriću (1981), Nenadu Paniću (1980) i Milanu Pandureviću (1987).

Reč je o jednoj od najorganizovanijih kriminalnih grupa na području Balkana koja je do sada na teritoriju Evropske unije prokrijumčarila više od 60 albanskih državljana i pri tom zaradila od 200.000 do 300.000 evra, navela je policija.

Oni su uspostavili krijumčarski kanal duž rute: Albanija (Kukes) - Prizren - Gnjilane - Končulj, Bujanovac - Vranje - Beograd (Bubanj Potok) - Bogatić (Šabac) - Badovinci (Šabac) - Gradačac (BiH) - Županja (Hrvatska) - Maribor, Ptuj (Slovenija) - Trst (Italija).

Organizatori su sprovodili grupe od četvoro do osmoro ilegalnih migranata, uglavnom maloletnika iz Albanije, preko Kosova gde ih je prihvatao Fatmir Arifi (1984) koji je u bekstvu, a zatim odvozio preko administrativne linije i odatle u Beograd, kod Bubanj potoka. Nakon toga su prebacivani u Šabac, Bosnu, Hrvatsku i Sloveniju do Trsta.

Međunarodna akcija na hapšenju grupe trajala je od januara, a u nju su bile uključene zemlje regiona uz podršku i koordinaciju SECI centra u Bukureštu.

U akciju su bili uključeni i INTERPOL, Specijalno tužilaštvo za organizovani kriminal u Beogradu i tužilaštvo BiH.

Dačić je kazao da je reč o jednoj od "možda najorganizovanijih grupa koje se bave trgovinom ljudima".

"Ovo je jedna od najvećih akcija koja je sprovedena zajednički koordinirano između nekoliko policija u regionu i mi ćemo nastaviti sa ovakvim akcijama i dalje imajući u vidu da je ova teritorija pogodna za pravljenje ruta za krijumčarenje stranih državljana i trgovinu ljudima prema Zapadnoj Evropi", rekao je Dačić za B92.

Prema Dačićevim rečima, uhapšeno je 13 ljudi u Srbiji, a 12 u Bosni i Hercegovini.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.