Izvor: Blic, 15.Feb.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Da su ovako čuvali Đinđića, niko ga ne bi ubio

Da su ovako čuvali Đinđića, niko ga ne bi ubio

Građani koji su juče prolazili Ulicom kneza Miloša, Nemanjinom, Admirala Geprata, Sarajevskom... tokom uviđaja u dvorištu Vlade Srbije na svakom koraku susretali su se sa policijskim uniformama, teget, crnom, maskirnom. U šoku od tolikog policijskog prisustva najviše su bili neobavešteni prolaznici, koji prethodnog dana nisu čuli za dopunski uviđaj na mestu ubistva premijera Zorana Đinđića.

Već oko osam >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << sati dvorište Vlade, posebno ispred kobnog ulaza 5, ispred koga je ubijen Đinđić, bilo je okupirano policajcima iz Brigade policije SUP Beograd. Ubrzo su im se pridružile i kolege iz Žandarmerije, koje su pod punom opremom, u maskirnim uniformama, naoružani dugim cevima, zauzeli svoja mesta, tik do ograde i u parku koji razdvaja dvorište Vlade od zgrada u Ulici admirala Geprata. Zauzeli su i svoje pozicije u Nemanjinoj ulici, da niko nepoželjan ne bi pokušao da preko raskopanog asfalta uđe u dvorište. Žandarmi u crnim uniformama bili su na oprezu u Birčaninovoj ulici, na potezu od Sarajevske do Ulice kneza Miloša. Stanari zgrada u Ulici admirala Geprata su zarad sopstvene bezbednosti bili upozoreni da se za vreme uviđaja ne pojavljuju na prozorima.

- Da su ovako čuvali premijera, niko ne bi mogao da ga ubije - zaključio je jedan prolaznik, dok je jedna starija gospođa dodala da je 'sramotno to što toliko ljudi brine da se zlikovcima nešto ne desi'.

- Gde su bili dok je Đinđić bio živ? - upitala je ona.

Ubrzo posle njihovih primedaba saobraćaj u Ulici kneza Miloša je obustavljen u oba smera. Tačno u 9.45 sati ispred zgrade Vlade se, uz jake zvuke sirene, pojavila kolona od dve marice, osam belih policijskih džipova i tamnog BMW-a. I dok je kolona brzinom svetlosti uletela u dvorište Vlade, sevali su blicevi fotoreportera i počela su nagađanja okupljenih. Ko je u kom vozilu? Jedni su tvrdili da su optuženi u maricama, dok su drugi pričali da su optuženi u džipovima i da su marice samo kamuflaža. (Kasnije se ispostavilo da su Milorad Ulemek Legija, Zvezdan Jovanović i Dušan Krsmanović zaista dovezeni u maricama.)

Minuti su prolazili, a vreme je počelo da se pogoršava. Krenula je je vejavica i okupljeni su počeli da cvokoću. A bilo je tek podne. Ubrzo je iz dvorišta stigla informacija da će merenja biti završena za 'nekoliko minuta', što se produžilo u ceo školski čas, da bi se pročulo da je 'unutra pauza' i da se sudija, advokati i optuženi 'odmaraju'.

Kada je oko 14 sati saobraćaj u Ulici kneza Miloša u pravcu od Londona ka Mostarskoj petlji bio omogućen samo vozilima GSP-a i policijskim, mnogi su odahnuli. To je bio signal da se uviđaj bliži kraju. Uskoro je, ponovo brzinom svetlosti, kolona vozila sa trojicom optuženih otišla ka Centralnom zatvoru u Bačvanskoj 14. Ana Ž. Adžić - Bojan D. Bednar

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.