DROGA IZA REŠETAKA

Izvor: Kurir, 23.Dec.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

DROGA IZA REŠETAKA

Uprava niškog zatvora i policija demantuju optužbe bivšeg zatvorenika Bojana Draganovića da se u toj ustanovi javno diluje droga

NIŠ - Povodom ozbiljnih optužbi bivšeg zatvorenika Bojana Draganovića (27) iz Negotina, koji tvrdi da su u "dilerski lanac" distribuiranja droge u KPZ Niš uključeni i pojedini zatvorski komandiri i da o tome poseduje "obimnu i preciznu dokumentaciju", u niškoj policiji su rekli da o tome imaju i podatke "koji još nisu za javnost, jer su još >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << u operativnoj upotrebi".

U KPZ su, inače, praktično svakodnevno "dežurna" po dva radnika odseka kriminalističke policije Policijske uprave u Nišu.

- U ovoj godini nije otkriven nijedan slučaj umešanosti zatvorskih službenika u trgovinu drogom u KPZ. Znamo, inače, da tamo ima dosta narkomana, a ispitaćemo i sve navode iz izveštaja Centra za ljudska prava i onoga što je za medije već rekao bivši zatvorenik Draganović - kazao je novinarima načelnik niške kriminalističke policije Dragan Bradić.

Prema policijskim izveštajima, u toku ove godine bilo je 40 slučajeva zaplene droge, ali samo kod osuđenika. Od toga, u 31 slučaju u pitanju su bile razne vrste droge, a u devet slučajeva "supstanca za miksovanje droge". Droga je oduzimana uz krivične prijave protiv pojedinaca kod kojih je nađena.

Upravnik KPZ Niš Svetoljub Mazić tvrdi da ga dosad nijedan osuđenik nije obavestio o učešću u dilovanju droge zatvorskih službenika.

- Preduzimamo razne mere da sprečimo unošenje droge u zatvor. Uveli smo i takozvana iznenadna pretresanja naših službenika. Da je neko protestovao zbog ovih "pretresanja", bio bi nam sumnjiv, zbog čega bismo ga posebno pratili. Inače, pored dva policijska službenika, određeni broj zaposlenih u našem KPZ prati i BIA. Na drugoj strani, ima zatvorenika koji na razne načine pokušavaju da unesu drogu - u patikama, bananama, fabrički pakovanim karamelama, a od kada sam ja upravnik, najkrupnija zaplena bila je 13 grama heroina. U jednom slučaju sam i lično bio upozoren na mogućnost unošenja droge i mobilnih telefona - naveo je upravnik Mazić.

O ulozi droge u zatvorskom životu, advokat Centra za ljudska prava Aleksandar Cvejić ima drugačije mišljenje.

- Državni organi i sociolozi treba da razmisle šta se dešava kad 500 narkomana ostane bez droge, i hoće li se smiriti ako je dobiju. A, da na događaje u zatvoru može uticati i ono što se dešava spolja, potvrđuju i pobune zatvorenika u KPZ Niš 2000. i 2006. godine. Prošlogodišnja je bila izazvana nespretnim obećanjem amnestije od strane jednog političara, a ugušena je uz prilično surovu intervenciju Žandarmerije. Neko je možda poentirao na toj "efikasnosti" u "smirivanju" pobune - kaže advokat Cvejić.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.