Čuvari čitalačkih izazova

Izvor: Blic, 16.Feb.2008, 08:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Čuvari čitalačkih izazova

PIROT - U holu Kluba Vojske u Pirotu u toku je Deveti salon knjige i grafike koji pod pokroviteljstvom opštine Pirot organizuje Dom kulture iz Pirota. Salon traje do 19. februara, a na 17 štandova su izdanja 80 izdavača iz zemlje.



Salon knjige i grafike otvorio je dobitnik glavne nagrade u oblasti poezije Udruženja književnika Srbije „Milan Rakić" za 2007. godinu Andrej Jelić Mariokov, rekavši da mu je čast da otvori ovaj salon u gradu koji je srpskoj >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << književnosti dao pripovedača Slobodana Džunića.

- U vremenu kada je knjižarska mreža sasvim uništena, ova velika putujuća knjižara jedini je čuvar vatre i čitalačkih izazova. Pirot je jedan od retkih gradova koji je ovaj karavan knjiga podigao na ozbiljan nivo kulturne manifestacije i pokazao da se ne mora potezati do Beograda i Novog Sada da bi se razgledala tekuća izdavačka produkcija i nabavila dobra knjiga - rekao je, pored ostalog, Mariokov.

Tokom trajanja Salona do 19. februara u okviru pratećih programa predviđene su književne večeri na kojima će se, pored lokalnih autora Dragoljuba Zlatkovića i Rade Petrovske, govoriti i o stvaralaštvu Vojislave Latković, Ljiljana Habjanović-Đurović, Srećka Bogdanovića i Milovana Drecuna. Na prvoj književnoj večeri o knjizi '’Naša stvar’’ Andreje Jelića Mariokova govorio je Raša Popov koji se na jednom od štandova družio i sa najmlađim Piroćancima.

Nagrade Devetog salona biće uručene 18. februara na završnoj svečanosti u Skupštini opštine Pirot. Tada će biti dodeljene i nagrade najboljima sa nedavnog konkursa za kratku priču koji je raspisao Dom kulture.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.