Izvor: B92, 21.Nov.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Ćuruviju ubili ljudi iz DB-a"

Beograd -- Mediji pišu da su organizatori ubistva Slavka Ćuruvije bivši operativci DB-a Milan Kurak i Ratko Romić.

Milan Radonjić, koji je neposredno pred ubistvo Slavka Ćuruvije imenovan na mesto šefa beogradskog DB-a, bio je taj koji je nadgledao praćenje Ćuruvije. On je operativcima na terenu naredio da ga svakih 10 minuta informišu o kretanju vlasnika Dnevnog telegrafa, i on je bio taj koji im je naredio da se povuku neposredno pre atentata.

Jedan od radnika >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << DB-a, koji nije čuo naredbu za povlačenje, video je svoje kolege Milana Kuraka i Ratka Romića u blizini mesta ubistva. Rajko Danilović, punomoćnik Slavkovog brata, Jove Ćuruvije, imao je uvid u iskaze operativaca DB-a.

"Ratko Romić se zaista našao tu u blizini na ulazu sa jednim vozilom oko koga je dosta bilo priče. To je beli Golf koji je vlasništvo Drugog odeljenja gde je ranije načelnik bio Radonjić. Taj Golf je zatečen u momentu pucanja i ubistva u blizini ulaza u zgradu u kojoj je živeo pokojni Slavko Ćuruvija", rekao je Danilović.

Ranija saznanja Insajdera B92 govore da je neposredni počinilac ubistva, sada pokojini, Luka Pejović, dok kao nalogodavce mediji najčešće pominju, suprugu Slobodana Miloševića, Mirjanu Marković i tadašnjeg šefa DB-a Radomira Markovića koji je ostao na tom poslu i tri meseca posle petooktobarskih promena. Inače, i Marković i Radonjić optuženi su za četvorostruko ubistvo na Ibarskoj magistrali.

"Meni je specijalni tužilac ponudio da dopunim svoja saznanja sadašnjim uvidom u predmet. I da on u decembru odluči da li će nekog izvesti na optuženičku klupu, odnosno pokrenuti istragu protiv nekih osumnjičenih, ili će to prepustiti nama, zastupnicima oštećenih", objašnjava Danilović.

Specijalnom tužilaštvu još ne žele da kažu ko se sve nalazio na mestu ubistva Slavka Ćuruvije pre sedam i po godina i najavljuju da će se tužilac uskoro obratiti javnosti kada će, kako navode, sve biti jasno. Iz Tužilaštva su ranije saopštili da od policije nisu dobili dokaze na osnovu kojih mogu da podignu optužnicu ali da će, i pored toga, javnosti uskoro saopštiti istinu o ubistvu Slavka Ćuruvije.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.