Čume nije ubio Šempu

Izvor: Politika, 01.Dec.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Čume nije ubio Šempu

Tužilaštvo podnelo zahtev za pokretanje istrage protiv Požarevljana Dragana i Zorana Živkovića, poznatijih kao braća Fiškal. – Ljubiša Buha bio prisutan, ali nije potegao oružje

Svedok saradnik Ljubiša Buha Čume po svemu sudeći nije izvršilac ubistva Zorana Petrovića Šempe, za šta ga je nedavno u svom iskazu pred Specijalnom sudom optužio Dejan Milenković Bagzi, takođe svedok saradnik u procesu za ubistvo premijera Zorana Đinđića, saznaje "Politika" iz >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << pouzdanih policijskih izvora. Šempu je u Surčinu 13. marta 1998. godine, oko 16.15 časova, likvidirao Zoran Živković Fiškal, hicima iz pištolja tipa "glok".

– Tačno je da je Ljubiša Buha Čume bio prisutan kada se ovo ubistvo dogodilo, odnosno nalazio se u Fiškalovom automobilu, ali nije on ubio Šempu, kako tvrdi Bagzi – rekao je naš sagovornik.

Informaciju da je Zoran Živković, kao i njegov brat Dragan, zaista bio osumnjičen za ovu likvidaciju "Politika" je dobila i u Okružnom javnom tužilaštvu u Beogradu. Živkovići, likvidirani početkom 2001. godine, u izvesnim krugovima bili su poznati kao braća Fiškal.

Kobna poruka preko pejdžera

Okružno javno tužilaštvo podnelo je, sredinom maja 1998. godine, sudu zahtev za pokretanje istrage protiv Dragana i Zorana Živkovića zbog sumnje da su 13. marta te godine u Oračkoj ulici u Surčinu ubili Petrovića.

– U zahtevu se navodilo da je Petrović ubijen u trenutku dok je bio za volanom svog automobila, hicima iz pištolja kalibra devet milimetara PARA, ispaljenim iz vozila koje je stajalo tik uz njegovo. Petrovića su kuršumi pogodili u glavu i on je na mestu preminuo. U pucnjavi je teško povređen i Nedeljko Todorović koji se nalazio na mestu suvozača – navodi Saša Ivanić, prvi zamenik okružnog javnog tužioca.

Prema Ivanićevim rečima, Okružni sud u Beogradu je istragu pokrenuo 18. maja 1998. godine. Postupak je vodio sudija Miodrag Paunović. Posle sprovedene istrage, zbog nedostatka dokaza, sud je istragu obustavio 8. juna iste godine i odustao od krivičnog gonjenja braće Živković.

Prema pričama koje kruže Požarevcem, na dan Petrovićevog ubistva Zoran Živković je boravio u Surčinu, kod svog kuma Čumeta, dok je stariji brat Dragan sa još nekoliko prijatelja, sa oružjem na gotovs, sedeo u jednom od požarevačkih kafića. Po ovoj verziji zločina, Šempa se toga dana upravo vraćao "mercedesom" iz Beograda, kada mu je kod požarevačke naplatne rampe na pejdžer stigla poruka da hitno dođe u centar Surčina. Tamo ga je čekao Zoran Fiškal sa Ljubišom Buhom Čumetom. Posle jurnjave automobilima surčinskim ulicama, Zoran Živković Fiškal je sa više metaka likvidirao Šempu. Prema pričama očevidaca, posle dojave o Šempinoj smrti Dragan Fiškal i njegovo društvo u kafiću u Požarevcu nisu skrivali zadovoljstvo i dugo su slavili.

Umešanost Zorana Živkovića Fiškala u likvidaciju Zorana Petrovića Šempe potvrđuje i informacija da je posle ove likvidacije bio u bekstvu sve do petooktobarskih promena. Najpre se dva meseca krio u jednom stanu u beogradskom naselju Višnjica, posle čega je pobegao u Južnu Ameriku.

Od kumova do neprijatelja

Sredinom devedesetih godina u Požarevcu su bile aktivne dve grupe kriminalaca – jedna okupljena oko braće Fiškal i druga kojom je komandovao Zoran Petrović Šempa. U grupi braće Fiškal nalazio se i Mlađan Mićić Pacov, tada kriminalac manjeg kalibra iz sela Smoljinac nadomak Požarevca, koji danas kao saradnik "zemunskog klana" izdržava zatvorsku kaznu u KPZ "Zabela" zbog preprodaje narkotika. Požarevački kriminalci su kumovskim vezama bili dobro povezani sa beogradskim podzemljem. Ljubiša Buha Čume bio je kum braće Fiškal, braća Bambalić bili su Šempini kumovi, dok se Pacov nešto kasnije okumio sa vođom "zemunskog klana" Dušanom Spasojevićem. U to vreme pripadnici ovih grupa su dobro sarađivali.

Zoran Živković Fiškal i Šempa početkom devedesetih godina bili su nerazdvojni drugovi. Pričalo se da su izvesno vreme zajedno boravili u zemljama zapadne Evrope, dok su kasnije bili neprikosnoveni gospodari ilegalnog tržišta deviza u Požarevcu. Likvidaciji Šempe, za koju je svedok saradnik Dejan Milenković Bagzi direktno optužio Ljubišu Buhu Čumeta, prethodio je pokušaj ubistva ispred požarevačke picerije "San Marko" kada je na njega pucao upravo Pacov. Šempa je preživo, a prema nezvaničnim informacijama, Pacov je morao, navodno, da mu plati 100.000 maraka da bi ga ovaj ostavio u životu. Zoran Petrović Šempa je u međuvremenu zbog neraščišćenih računa u preprodaji narkotika zaratio i sa svojim kumovima, braćom Bambalić. U sukobu sa njima Šempa je izvukao deblji kraj jer je posle jedne tuče izgubio oko, posle čega mu je ugrađeno stakleno.

Zoran Živković ubijen je 31. januara 2001. godine u Požarevcu, a Dragan Živković 14. marta, na dan kada je bratu davan četrdesetodnevni pomen. Iako se u javnosti spekulisalo o mogućim izvršiocima, ubistva braće Fiškal nisu rasvetljena.

--------------------------------------------------------------------------

"Šilerova" nikad legalizovana

Srušeni objekat u Šilerovoj, koji je podigao Dušan Spasojević, nikada nije legalizovan, rekao je juče Nenad Bogdanović, gradonačelnik Beograda, demantujući tvrdnje Srpske radikalne stranke. Iako su Dušan Spasojević i Mile Luković 2002. godine podneli zahtev za legalizaciju, to nije urađeno jer nisu imali odgovarajuću dokumentaciju, a i plac koji su kupili od SO Zemun predviđen je za saobraćajnicu i parking. Grad je 2003. godine srušio zdanje u Šilerovoj od oko 2.600 kvadrata, zbog čega Spasojevićeva i Lukovićeva udovica i dalje vode parnicu i od grada traže naknadu štete od 600.000.000 dinara.

Marko Albunović - Miroslava Derikonjić

[objavljeno: 01.12.2006.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.