„Crne trojke” ucenjivale radnike

Izvor: Politika, 12.Mar.2008, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

„Crne trojke” ucenjivale radnike

Posle hapšenja poslovodstva preduzeća, zaposleni u kragujevačkom „Autosaobraćaju” progovorili o pretnjama da svoje akcije poklone direktoru firme

Kragujevac – Radnici su dugo ćutali i trpeli. Olučili su da progovore tek posle pisanja „Politike” i privođenja najviših funkcionera firme: Dragana Popovskog, direktora „Autosaobraćaja”, i Slobodana Jelića, predsednika Upravnog odbora preduzeća. Strah je, kažu, bio veliki. „Prepiši >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << akcije direktoru” i „Znaš gde ti deca rade” – bio je deo diskretnog nastupa „crnih trojki” koje su, kako napominju, po kućama obilazile zaposlene i penzionere kragujevačkog „Autosaobraćaja”.

–Bilo je nekoliko ekipa koje su išle od kuće do kuće. Nikom nisu direktno pretili, već su govorili: „Je l’ tvoje dete, beše, radi kod nas?” Tako je moj otac poklonio svoje akcije. Morao je zbog mene. Da nije, ko zna šta bi bilo sa mnom. Ostao sam da radim, ali na potpuno drugom radnom mestu – priča svoju ispovest Milan Milovanović, jedan od malobrojnih radnika „Autosaobraćaja” koji je skupio hrabrost da progovori o višegodišnjem maltretiranju zaposlenih u ovoj firmi.

Razgovarali smo i sa ocem njegovog kolege, penzionerom Draganom Miloradovićem. On je u „Autosaobraćaju” zaposlio sina i ćerku.

– Šta sam drugo mogao da uradim, kad su mi pomenuli decu. Naravno da sam mu prepisao akcije – veli Miloradović.

Poklanjanje akcija direktoru Popovskom pod pritiskom traje već nekoliko godina. U prekjučerašnjem policijskom saopštenju stoji da je on, od 2002. do 2007, na svoje ime registrovao 3.560 radničkih akcija, odnosno oko 11 miliona dinara.Policija, kako se navodi, sumnja da je Popovski „sistematski ucenjivao, zastrašivao i pretio radnicima da će ih, ukoliko mu ne poklone akcije preduzeća, rasporediti na niža radna mesta ili im uručiti rešenja o otkazu i uskratiti druga prava iz radnog odnosa”.

– Imali smo garaže i autobuse u Topoli i Aranđelovcu, a ljudi nisu mogli svakog dana tamo da putuju i stignu na vreme. On te triput „upeca” da si zakasnio i da ti otkaz. Tako je to bilo. U ugovoru je pisalo da će naše akcije samo koristiti, a kad smo se posle raspitali kod brokerske kuće, naših imena nigde nije bilo. Sve je bilo prevedeno na Popovskog – kaže Milovanović.

Zajedno sa Popovskim, koji se tereti za zloupotrebu službenog položaja, policija je privela i predsednika Upravnog odbora preduzeća Slobodana Jelića. On je, kako se navodi, supruzi direktora „Autosaobraćaja”, Gordani Popovski, omogućio da zastupanjem firme pred sudom, iako je za to bila nadležna Pravna služba „Autosaobraćaja”, naplati oko dva miliona dinara.

U Kragujevcu je slučaj „Autosaobraćaja” poznat kao „privatizacija bez privatizacije”. Tvrdeći da firmu želi da sačuva od „sumnjivih kupaca”, Popovski je, kako je i sam izjavio za naš list, imao za cilj da „sve akcije skupi na jedno mesto” i tako podigne njihovu cenu. Decembra prošle godine radnicima je poručio: „Kad prodam akcije, isplatiću vam šta vam pripada”.

– Moj otac mu je prepisao akcije još pre tri godine, ali do danas nismo dobili nijedan dinar – tvrdi Milovanović.

Od Dejana Mihajlovića, načelnika policijskog Odeljenja za borbu protiv organizovanog kriminala, saznajemo da su u okviru „slučaja ’Autosaobraćaj’” privedeni i drugi rukovodioci preduzeća. Reč je o članovima Upravnog odbora Milovanu Pavloviću i Milivoju Bulatoviću, a u istrazi je saslušan i dispečer firme Milutin Bulatović. Njih trojica su, kako navodi policija, omogućili Popovskom da u Centralnom registru hartija od vrednosti, upiše radničke akcije na svoje ime i tako postane najveći pojedinačni akcionar u „Autosaobraćaju”.

Brane Kartalović

[objavljeno: 13.03.2008]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.