Crna nedelja na drumovima

Izvor: Politika, Beta, Tanjug, 16.Avg.2009, 23:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Crna nedelja na drumovima

Za poslednjih osam dana u saobraćajnim nesrećama u Srbiji nastradale su 32 osobe, dok je više od 500 povređeno

Srpski komitet za bezbednost saobraćaja pozvao je juče učesnike u saobraćaju na dodatni oprez kako bi zaštitili živote, s obzirom na to da je veliki broj nesreća karakterističan za ovo doba godine. „Pozivamo učesnike u saobraćaju da vezuju sigurnosne pojaseve na svim sedištima, uključuju oborena svetla na vozilima i tokom dana, a motocikliste da >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << nose standardizovane kacige”, kaže se u saopštenju ove nevladine organizacije koje je prenela Beta.

Prema podacima Komiteta, za poslednjih osam dana u saobraćajnim nesrećama na putevima Srbije nastradale su 32 osobe, dok je više od 500 je povređeno.

Povodom velikog broja nesreća na putevima proteklih dana, zamenik premijera i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić izjavio je juče da će policija učiniti sve što može u kontroli saobraćaja. I Dačić je apelovao na vozače da poštuju saobraćajne propise.

„Očigledno je da se najveći broj nesreća dešava zbog neprimerene brzine, povećane količine alkohola u krvi i upotrebe mobilnih telefona u vožnji”, istakao je Dačić, dodavši da „nema tako visoke kazne koliko bi neko želeo kasnije da plati, kad bi mogao, kako bi ispravio taj sekund nepažnje”, prenosi Tanjug.

Dačić je kazao da je MUP pojačao kontrole saobraćaja i da nastoji da uvede nove tehnike u otkrivanju onih koji voze pod uticajem alkohola ili narkotika, ali da to nije dovoljno da bi se znatnije smanjio broj nesreća na putevima Srbije. Ministar je podsetio da je donet nov Zakon o saobraćaju, čija primena čeka donošenje odgovarajućeg zakonskog propisa o prekršajima, kojim su predviđene rigoroznije kazne za kršenje saobraćajnih propisa, što bi trebalo da bude jedan od načina za smanjenje broja poginulih na domaćim putevima.

„Velika je tragedija da je u poslednjih 15 do 20 godina u saobraćajnim nesrećama u Srbiji živote izgubilo oko 20.000 ljudi, što je čitav jedan grad”, rekao je Dačić.

M. A.

[objavljeno: 17/08/2009]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.