Crna Gora pasošima amnestira kriminalce

Izvor: Politika, 01.Jun.2009, 00:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Crna Gora pasošima amnestira kriminalce

Niko u Crnoj Gori ne spori da je Radulović rođen u Herceg Novom, da ima crnogorske putne isprave, ali niko ne želi da saopšti kada ih je bivši direktor „Ce marketa” dobio

Ako je tačna vest da je odbegli direktor „Ce marketa” i jedan od vođa „stečajne mafije” Slobodan Radulović novi stanovnik Crne Gore sasvežim crnogorskim pasošem, onda niko više ne sumnja u ocenu da je ova država postala utočište brojnim kriminalcima, za kojima tragaju >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << ne samo njihove matične države već i Interpol.

Crnogorsko državljanstvo dobio je i Dragan Džajić, kome je osumnjičen u Srbiji kao član „fudbalske mafije”, ali i bivši premijer Tajlanda, Taksin Šinavatra, koji je na Tajlandu osuđen zbog korupcije!

Ovdašnji mediji upravo su objavili vest da „prema saznanjima MUP-a Srbije, Radulović, za kojim je raspisana Interpolova poternica, povremeno boravi u Crnoj Gori”, ali to mnogo ne uzbuđuje „crnogorske štićenike” jer i ukoliko bi ga i uhapsila crnogorska policija, on ne bi bio izručen Srbiji jer ga štiti Ustav ove države, kao državljanina Crne Gore.

Niko u Crnoj Gori ne spori da je Radulović rođen u Herceg Novom, da ima crnogorski pasoš, ali niko ne želi da saopšti kada je direktor „Ce marketa” dobio pasoš Crne Gore, odnosno da li je pasoš ove zemlje dobio pred sam beg iz Srbije, aprila 2006, skoro dva meseca pre nego što će Crna Gora proglasiti nezavisnost.

Ministar policije Crne Gore, Jusuf Kalamperović, povodom ovog slučaja, javno je saopštio da se „lični podaci ne otkrivaju”.

„To su podaci koji se čuvaju u matičnim knjigama, a s obzirom na to da se ime te osobe vezuje za Herceg Novi, moguće je da su podaci u toj opštini. Podatak da li neko ima državljanstvo Crne Gore je tajna, to je lični podatak koji ne otkrivamo”, pojasnio je Kalamperović.

A o eventualnom izručenju Radulovića Srbiji ministar je rekao:

„Ustav Crne Gore ne dozvoljava izručenje svojih građana drugim državama, kao ni Ustav Srbije”.

Posle ove izjave, u Crnoj Gori se mnogi pitaju čemu onda, pre dva dana, potpisani sporazumi između ministarke pravde Srbije Snežane Malović i njenog kolege iz Crne Gore Miraša Radovića, o međunarodnoj pravnoj pomoći u krivičnim i građanskim stvarima, izručenju i priznanju sudskih odluka, a potpisan je i sporazum o saradnji dva ministarstva.

Posle sporazuma oni su saopštili da „državljanstvo ne bi trebalo da bude prepreka za izručenje kriminalaca jer i srpski i crnogorski zakon o međunarodnoj pravnoj pomoći dozvoljavaju takvu mogućnost”.

Ministarka pravde Srbije je novinarima izjavila da „ukoliko neki crnogorski državljanin bude osuđen u Srbiji, presuda će biti priznata i u Crnoj Gori”

„To znači da će osoba, koja je osuđena u Srbiji, a nalazi se u Crnoj Gori, biti poslata na izdržavanje kazne. To važi i obrnuto za srpske državljane osuđene u Crnoj Gori”, rekla je Malovićeva.

Javna je tajna da su se u Crnoj Gori skrivale ili se još nalaze osobe koje potražuje Srbija zbog različitih dela kriminala, kao Stanko Subotić, Željko Maksimović, Zvezdan Terzić, a ne treba zaboraviti da su ovde uhapšeni i Dragoljub Milanović, Vlastimir Đorđević"

Potpredsednik Pokreta za promjene Branko Radulović je ova i slična dešavanja ovako ocenio:

„Mnogi Đukanovićevi bliski prijatelji i poslovni saradnici su ili pod međunarodnim istragama osuđeni ili su osumnjičeni. To je činjenica, bilo da se radi o ljudima sa istočnih destinacija ili azijskih, kao što je Šinavatra”.

Politički analitičar Srđan Vukadinović ocenjuje da to što je Đukanović okružen ljudima protiv kojih se vode određene istrage ili su na poternicama „u sistemima poput crnogorskog obično bi dovelo do gubitka ugleda. U Crnoj Gori, kako tvrdi, dešava se drugačija situacija i broj takvih Đukanovićevih prijatelja se sve više umnožava, ali on dobija veće poverenje birača”.

Novica Đurić

[objavljeno: 01/06/2009]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.