Čigota: Požar još nije lokalizovan

Izvor: B92, 23.Avg.2012, 10:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Čigota: Požar još nije lokalizovan

Zlatibor, Užice -- Veliki požar na zlatiborskoj Čigoti još nije lokalizovan, a probleme vatrogasnim ekipama pravi jak vetar. Požar gasi više od sto vatrogasaca i tri helikoptera.

Načelnik Uprave za vatrogasno-spasilačke jedinice MUP Srbije Goran Nikolić rekao je da će vatrogasci moći da večeras savladaju požar ukoliko vetar ne bude jak. Naselja nisu ugrožena.

"Za sada nema velike štete jer gori rastinje i malo borove šume. U pitanju je površina od oko 200 >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << hektara pod pašnjacima koji su suvi i požar se brzo širi", kaže predsednik opštine Čajetina Milan Stamatović.

Reporter B92 izveštava da se vratra širila tokom noći i da je zahvatila 50 hektara borove šume. Na terenu je sinoć bilo 27 vatrogasaca, a ubrzo im je priteklo u pomoć još sedamdesetak kolega iz cele zemlje.

Inače, u Srbiji je juče zabeleženo 246 požara, svi su lokalizovani do jutra, osim najvećeg - na Čigoti.

Pored vatrogasaca, na Čigoti su i spasioci, ljudi iz Sektora za vanredne situacije, radnici preduzeća "Srbija šume" i skupštine opštine.

Požar na Čigoti, koji se zbog vetra ubrzano širi, počeo je jutros da gasi i helikopter za gašenje požara koji je stigao iz Beograda, a oko podneva su mu se pridružili još jedan helikopter MUP-a i jedan ruski helikopter.

Nikolić je ranije kazao da su vatrogasne jedinice uspele da lokalizuju požar u dva pravca, ali je i dalje najugroženiji potez ka selu Gostilju, gde ima dosta borove šume.

Kuće nisu ugrožene vatrom, ali je zbog velike koncentracije dima evakuisano dvoje staraca iz nomadske kolibe u kojoj su boravili tokom leta vodeći na ispašu 15 ovaca i pet krava.

Vatrogasci na Čigoti su do ranih jutarnjih časova krčili put kako bi uopšte mogli da priđu izvorištu požara i počnu da ga gase. Oni su takođe uspeli da prokrče četiri kilometra puta i tako omoguće pristup teškoj mehanizaciji koja će pomagati u gašenju požara.

Goran Nikolić iz Sektora za vanredne situacije rekao je za Radio B92 da su svi ostali požari u Srbiji pod kontrolom.

Požar u Žitorađi u toku noći je lokalizovan, a onaj u okolini Aleksandrovca je pod kontrolom. "Još ima problema kod Preševa i Bujanovca, jer kod ta dva požara koja su prešla granice i ušla u Srbiju ima problema na terenu, na kom još ima zaostalih mina", kazao je on.

Takođe, zabeležen i jedan požar na Tari, zbog čega su odgovarajuće ekipe upućene na mesto požara.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.