Izvor: RTS, 17.Maj.2023, 00:00

Творац Chat GPT-а на саслушању пред Сенатом, уместо сенатора говорила вештачка интелигенција

Сем Алтман, генерални директор компаније "OpenAI" која је развила Chat GPT, појавио се на саслушању пред америчким Сенатом и позвао законодавце да што пре регулишу развој и употребу вештачке интелигенције. Истакао је да процват технологије за човечанство може бити нови >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << "тренутак штампарске машине", али онај који захтева безбедносне мере.
Да би демонстрирао опасност од злоупотребе вештачке интелигенције, сенатор из Конектиката Ричард Блументал започео је саслушање Сема Алтмана лажним сопственим говором који је Chat GPT генерисао и репродуковао његовим гласом помоћу видео-снимака сенаторових стварних говора из прошлости.

Иако је вештачка интелигенција "осмислила" говор који верно одражава сенаторове ставове, Блументал је упозорио да је исто тако лако могла да генерише и говор у којем објављује предају Украјине.
"То би било заиста застрашујуће", рекао је Блументал и констатовао да је свима јасно да се не сме дозволити развој вештачке интелигенције у нерегулисаном окружењу.
И сам Алтман је пред правосудним Подкомитетом за приватност, технологију и закон америчког Сената истакао да ће регулација и интервенција владе бити кључне за ублажавање ризика од све моћнијих модела вештачке интелигенције.
"Суочићемо се са изборима, а ови модели постају све бољи" Алтман је у свом излагању пред сенаторима рекао да је његово "подручје највеће забринутости" потенцијал да се вештачка интелигенција искористи за манипулисање гласачима и ширење циљаних дезинформација.
"Суочићемо се са изборима следеће године, а ови модели постају све бољи", упозорио је Алтман.
Један од начина на који би америчка влада могла да регулише ИТ индустрију, по Алтмановом предлогу, јесте режим лиценцирања компанија које раде на развоју најмоћнијих система вештачке интелигенције.

Алтман је истакао и да вештачка интелигенција може да угрози неке послове, али и да створи нове.
"Биће утицаја на радна места. Покушавамо да будемо веома јасни у вези са тим. Мислим да ће то захтевати партнерство између индустрије и владе, како бисмо схватили како да ублажимо последице. Ипак, веома сам оптимистичан у погледу тога колико ће нових и сјајних послова у будућности бити", рекао је Алтман сенатору Блументалу.
"Вештачку интелигенцију контролишу људи, питање је само који" Генерални директор компаније "OpenAI" се пред Сенатом појавио усред вртоглавог и виралног успеха Chat GPT-а, тренутно најпопуларнијег четбота који је покренуо праву "трку у наоружању" вештачком интелигенцијом и широм света изазвао забринутост због широког спектра могућности злоупотребе најнапредније технологије.
Све је дужа листа технолошких компанија које се баве развојем алата на бази вештачке интелигенције, што има велики потенцијал да промени начин на који људи живе, раде, купују или комуницирају, али би могло лако и да угрози милионе радних места или буде искоришћено за преваре, обмане и ширење лажних вести.

Својим интервјуима и јавним наступима, Алтман је већ стекао репутацију некога ко има свест о ризицима употребе вештачке интелигенције, па чак и човека који се помало плаши технологије.
Ипак, није заговорник научнофантастичних страхова да ће роботи завладати светом. У више наврата је објашњавао да је вештачка интелигенција у великој мери под контролом људи, па је питање само који ће је људи контролисати.
Алтман и његова компанија су се обавезали да ће на вештачкој интелигенцији радити опрезно и одговорно, а није му први пут да о ризицима разговара са политичарима.
Раније овог месеца био је један од неколико стручњака који су се састали са потпредседницом САД Камалом Харис и накратко са председником Бајденом у склопу напора Беле куће да истакне важност етичког и одговорног развоја вештачке интелигенције.
Такође, дан пре саслушања у Сенату, вечерао је са више од 60 конгресмена и члановима обе партије, на забаван и едукативан начин, демонстрирао употребу Chat GPT-а.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.