Izvor: B92, 09.Nov.2005, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Četiri saobraćajne nesreće

Smederevo, Beograd -- Zbog guste magle i neprilagođene vožnje u Srbiji su se dogodile dve teške saobraćajne nesreće u kojima je ukupno poginulo pet osoba.

Obe nesreće su se dogodile na autoputu Beograd-Niš, prva na Begaljičkom brdu kod Vrčina, a druga kod Smedereva. Četiri osobe su poginule, a više od 20 je povređeno, od kojih sedmoro teže, u nesreći koja se dogodila jutros oko 7.30 na autoputu Beograd-Niš u blizini Smedereva. Sat vremena ranije u nesreći na Bregaljičkom >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << brdu kod Vrčina jedna osoba je poginula a 12 je teže i lakše povređeno.

U lančanom udesu kod Vrčina učestvovalo je čak 40 vozila. Najveći broj povređenih zbrinut je u beogradskom Urgentnom centru, gde je primljeno 30 pacijenta zbog povreda zadobijenih u saobraćaju, kaže dežurni lekar Dušan Janjićijević: "Nažalost jedan pacijent je u 9.35 preminuo u Urgentnom centru i pored toga primili smo na bolničko lečenje sedam pacijenata. Nad jednom osobom je već učinjena hiruška intervencija, dva pacijenta su u šok sobi, u teškom su stanju i trentuno su na mašinama za veštačku ventilaciju i takođe ostali pacijenti koji su u Urgentnom centru su sa teškim uglavnom ortopedskim povredama. Znači stanje je teško, povrede su teške, opasne po život i oni su u kritičnom stanju. "

U nesreći kod Smedereva, na autoputu kod motela Jerina u lančanom udesu učestvovalo je oko 20 vozila,

od čega jedan autobus, čak šest šlepera i preko deset putničkih automobila, javlja Jelena Ilić, dopisnik B92 iz Smedereva: "Prizor na mestu prve nesreće bio je jeziv. Do nje je došlo oko 7 časova i 15 minuta izjutra kada je Jugo kojim je upravljao Miloš Marinković (77) usporio kretanje kako bi se isključio sa autoputa kod motela Jerina a zatim je u njega udario putnički automobil 'džeta' iz kojeg je nakon sudara izašao vozač Željko Ivić. Na Ivića je dok je stajao na putu velikom brzinom naleteo drugi automobil, i od udara je Ivić na licu mesta preminuo. U automobil marke 'džeta' udario je potom kamion kojim je upravljao Mladen Tasić iz Lebana, dok su nesrećno stradali Zoran i Gordana Zisov bili u u 'pasatup beogradskih tablica a Goran Cvetanović u kombiju kojim je prevozio ribu. Ovaj udes izazvao je još dva lančana sudara na udaljenosti od oko 150 metara i u vremenskom razmaku od samo nekoliko minuta."

Posle prve nesreće na autoputu se formirala kolona duga oko pet kilometara. Nastao je haos i bilo je teško izbeći lančani sudar, kažu preživeli: "Tako da sam brzo reagovao, skrenuo sam u levu stranu i gledao sam da što manje udarim vozilo ispred mene, tako da....napred je bio haos, sve je bilo zasutavljeno...ništa više, nemojte više", priča jedan od očevidaca.

"Bila je magla užasna i mi smo onako prilazili kolima i videli smo samo nekog, to jest ja sam videla nekog čoveka ispred kamiona koji maše. Međutim, mi smo išli brzo pošto je autoput i onako je skrenuo, moj dečko je vozio i skrenuo je naglo i nemam pojma šta se sa njima desilo. Znači mene su izvadili napolje, a sa njima nemam pojma, bila je iza njegova mama, uopšte namam pojma šta se sa njima desilo. Videla sam ja njega na volanu onako krvavog ali ne znam, ne znam šta je bilo dalje", kaže preživela Irena Veljković.

Kako je saopštio MUP Srbije uzrok obe saobraćajne nesreće bila je gusta magla i neprilagođena brzina.

Prema izveštajima lokalnih medija, još dve osobe su poginule u saobraćajnim nesrećama u Valjevu i Ubu.

U saobraćajnoj nesreći kod Sremčice još 3 osobe su povređene.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.