Izvor: Blic, 17.Jan.2003, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Često privođen, nikad osuđen

Često privođen, nikad osuđen

BEOGRAD - Milivoje Zarubica (37), za kojim policija traga zbog osnovane sumnje da je glavni organizator kanala za šverc žena iz Moldavije u Italiju preko Jugoslavije, najverovatnije se krije u Republici Srpskoj, gde drži nekoliko bordela sa devojkama iz istočne Evrope, saznaje nezvanično 'Blic'. Beogradska policija je saopštila da je, radeći na presecanju kanala šverca ljudi, istražnom sudiji privela Zvezdana Stankovića (32) iz Kosovske >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Kamenice, Stanka Savanovića (34) iz Beograda i braću Dragana (32) i Zorana Tomića (32) iz Beograda, osumnjičene za posredovanje pri prostituciji, zasnivanje ropskog odnosa, prevoz lica u ropskom odnosu i protivpravno lišenje slobode. Zbog istih krivičnih dela policija intenzivno traga za Zarubicom i Aleksandrom Putnikom (30) iz Bugojna. SUP tvrdi da je u proteklih mesec dana u stanu u Ulici Ilije Stojadinovića u Beogradu bilo zatočeno 11 devojaka koje su organizovano odvođene u Italiju radi bavljenja prostitucijom, a neke od njih su u međuvremenu bile silovane.

Milivoje Zarubica, koji je osumnjičen da je bio organizator šverca, ranije je nekoliko puta privođen zbog sumnje da se bavio trgovinom belim robljem, ali nikada nije osuđivan. U Drugom opštinskom sudu protiv njega se vodi postupak zbog šverca belog roblja, jer je u jednom stanu u Skojevskoj ulici nađeno sedam devojaka, a u Resniku čak 43 koje su bile pod njegovim 'patronatom'. Prema nezvaničnim informacijama, Zarubica je radio isključivo sa strankinjama, jer je, kako kažu upućeni u ovaj ilegalni posao, naše devojke mnogo teže držati na uzdi i kontrolisati.

U žižu javnosti Zarubica je dospeo i avgusta prošle godine, kada je njegov motel 'Sveti Nikola' na Vidikovcu, koji je bespravno izgradio, opštinska vlast uspela da sruši tek posle 'desanta' Specijalne antiterorističke jedinice srpske policije. Rušenju motela prethodila je višečasovna drama, a u odbranu 'Svetog Nikole' tada su stali Zarubičini prijatelji i rođaci, kao i mnogobrojne devojke za koje se kasnije ispostavilo da su u motelu radile kao prostitutke. Zarubica se, pokušavajući da spreči rušenje, popeo na krov i držao za oluk, a specijalci su na jedvite jade uspeli da ga skinu odatle.

Kada je počelo rušenje, utvrđeno je da 'Sveti Nikola' nije bio običan motel, već da je imao ugrađene duple zidove radi bežanja prostitutki i klijenata u slučaju policijske racije. Sve sobe su bile tehnički dobro opremljene, a pojedine su imale i džakuzi. Posle 'odbrane' motela, protiv Zarubice i njegovih prijatelja i rođaka podnete su krivične i prekršajne prijave zbog ometanja službenih lica. Tada je i protiv Zvezdana Stankovića, koji je uhapšen pre nekoliko dana pod sumnjom da je bio umešan u Zarubičin lanac šverca belog roblja, podneta krivična prijava zbog oštećenja tuđih stvari. A. Adžić Sve više žrtava iz Jugoslavije

NOVI SAD - Opasno raste broj mladih Jugoslovenki koje u potrazi za boljim životom u inostranstvu padaju u mrežu trgovine ljudima - izjavila je juče Jelena Đorđević, koordinatorka nevladine organizacije 'Astra', na konferenciji o trgovini ljudima koju je organizovao Pokrajinski sekretarijat za ravnopravnost polova.

Prema njenim rečima, 'Astra' je prošle godine primila 425 poziva, kako od devojaka koje su želele da provere sigurnost agencije preko koje putuju u inostranstvo, tako i od stvarnih žrtava trafikinga. Dušan Zlokasa, pomoćnik republičkog načelnika pogranične policije, izjavio je da je u Srbiji u poslednjih godinu dana znatno porasla efikasnost borbe protiv trgovine ljudima, što su potvrdile i međunarodne institucije, prebacivši Jugoslaviju iz treće u drugu grupu zemalja gledano po kvalitetu borbe protiv ove vrste kriminala.

- Ova promena je veoma značajna, jer trećoj grupi pripadaju one države koje nisu gotovo ništa uradile po pitanju trgovine ljudima i očekuje se da će njima biti određene sankcije - izjavio je Zlokasa.

Prema izveštaju Zlokase, prošle godine je tokom racije u ugostiteljskim objektima za koje je poznato da zapošljavaju inostrane državljanke, utvrđeno da 423 žene nemaju svu potrebnu dokumentaciju za legalan boravak u Srbiji, a za 60 devojaka da su žrtve seks-trafikinga. Podneta je 31 krivična prijava protiv 67 lica.

Zlokasa je relativno zadovoljan učinkom policije 'koja ozbiljno radi na rešavanju ovog problema', a s obzirom na prethodnih deset godina u kojima 'ništa realno nije urađeno'. On ističe da će u cilju što veće efikasnosti biti pojačane kontrole ugostiteljskih objekata i pograničnih prelaza. H. D. Povređena pri bekstvu

Kanal šverca Moldavki u Srbiju načet je prošle nedelje, kada je iz zatočeništva u Ulici Ilije Stojadinovića pokušala da pobegne 26-godišnja Moldavka A.T. Ona je pokušala da pomoću čaršava pobegne iz stana u kojem je seksualno zlostavljana, ali je prilikom pada teško povređena, a zatim smeštena u Urgentni centar. Policija je ubrzo razbila ovaj lanac krijumčarenja belog roblja, ali je i dalje u bekstvu prvoosumnjičeni Milivoje Zarubica.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.