Centar za nestalu i zlostavljanu decu: Pokažimo solidarnost sa porodicama nestalih osoba

Izvor: B92, 30.Avg.2023, 11:20

Centar za nestalu i zlostavljanu decu: Pokažimo solidarnost sa porodicama nestalih osoba

Novi Sad -- Centar za nestalu i zlostavljanu decu iz Novog Sada saopštio je, da je tokom 2022. u Srbiji prijavljen nestanak 1.801 punoletne osobe.

Pronađeno je 1.620, zbog čega Centar poziva građane na solidarnost sa porodicama nestalih osoba.

"To znači da 181 porodica i dalje traga za svojim najdražima. Poređenja radi, tokom 2021. godine je nestalo više lica čak 2.830, od kojih je pronađeno 2.785", saopštio je taj centar, pozivajući se na zvanične podatke >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << MUP-a Srbije.

Oni su pozvali Novosađane da im se danas u 17.00 sati pridruže u akciji na Trgu slobode, kako bi svi zajedno poslali poruku nestalima da "nisu sami, da ih se sećamo i da mislimo na njih".

Kako su objasnili, građani će na centralnom novosadskom trgu moći da ostave poruku nekim od nestalih lica i podržati njih i njihove porodice koje svakim danom očekuju vesti o povratku najdražih.

"Ova ulična akcija ima za cilj da skrene pažnju na nestala lica i da kreira krug podrške, kao i da probudi empatiju i saosećanje među građanima, jer se nestanci dešavaju svakog dana, i mogu se desiti svakom od nas, bez obzira na uzrast, pol ili zanimanje", navedeno je u saopštenju.

Objasnili su da su neki od najčešćih razloga zašto ljudi nestaju mentalno zdravlje, najčešće depresija i anksioznost ili demencija, kao i konflikti unutar porodice, posebno nasilje nad ženama, nepovoljni životni uslovi, ekonomske poteškoće kao i problemi sa zakonom, ali i nevoljni nestanci popout trgovine ljudima.

Podsetili su na njihovu platformu javnog Registra nestalih lica, na kojoj svaki građanin može besplatno da prijavi nestanak, ali i da se javi operaterima ukoliko je video nekog ko se vodi kao nestalo lice.

"Na besplatnoj liniji Registra (0800/200-880) svaki građanin koji je doživeo nestanak bliske osobe i prolazi kroz težak period, može zatražiti besplatnu konsultaciju sa našim psiholozima", rečeno je u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.