Izvor: Blic, 31.Jan.2008, 08:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Cena karte od 20 do 25 dinara

Od kraja februara žitelje Niša na gradskim linijama prevoziće novi autobusi, a karte za prevoz u jednom pravcu će najverovatnije koštati od 20 do 25 dinara. Ovo je juče najavio gradski menadžer Vlastimir Đokić. Gradski prevoz u ovom gradu koristi oko 50.000 ljudi.

Đokić je rekao da će se po završetku konkursa za prevoznike, potpisati ugovori na pet godina sa onima koji daju najbolje ponude. Borba za pet paketa linija (50 relacija) vodi se između „Niš ekspresa", >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << „Ćurdića", „Lekona" i „Transprodukta" koji su konkurisali za po jedan ili dva paketa. Prevoznici su juče kazali da nemaju prava da komentarišu proceduru konkursa, dok je u toku, ali i da se nadaju da će dobiti neke od linija.

Tender za izbor najboljeg prevoznika je raspisan krajem novembra, a otvaranje ponuda se očekuje 15. februara ove godine.

- Tri od četiri operatera mogu da obezbede 118 autobusa za funkcionisanje svih linija, a imaju i u rezervi još 13 autobusa koji služe kao rezerva ukoliko se neki od njih pokvari. Kabinet gradonačelnika Niša Smiljka Kostića planira da svi autobusi budu na jednom mestu i to na novom depou na prostoru pored Kazneno-popravnog doma. U tom slučaju bi i autobusi za gradski prevoz „Niš ekspresa" trebalo da se presele na novu lokaciju kako bi startovali s istog mesta - kazao je Đokić.

Smiljko Kostić potvrđuje da bi svi autobusi trebalo da funkcionišu s novog depoa i dodaje da bi tamo trebala da se izgradi pumpna stanica sa pratećom opremom.

- Moramo da izbegnemo grešku koja se desila na prošlom tenderu. Naime, neki operateri su prijavljivali nove autobuse, a onda su posle nekog vremena putnike prevozili starim vozilima - naglasio je Kostić.

Predsednik tehničke komisije za pregled autobusa i opreme kod operatera Boban Nikolić rekao je juče da nije zadovoljan stanjem pojedinih autobusa.

Niš je veliki grad i zaslužuje da svi autobusi koriste gas kao energent, što traži i Evropska unija jer su ekološki čistiji od benzinaca. Nismo pregledali autobuse i opremu sva četiri autobusa, ali ništa ne moraju da izmišljaju, samo neka primene standarde koji se koriste u većim gradovima Srbije. Izveštaj koji mi podnesemo Upravi za komunalnu delatnost moraće da verifikuje gradski parlament - navodi Nikolić.

Zamena zastarelih vozila

Smiljko Kostić je rekao da će i prevoznik „Aerodrom" morati da zameni sedam autobusa koje je grad dobio iz stranih donacija, a građani ih zovu „penzionerčići".

- „Aerodrom" je niški prevoznik i tu moramo da osavremenimo zastarela vozila - rekao je Kostić.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.