Izvor: Politika, 13.Mar.2008, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Čelnici „Autosaobraćaja” pod istragom

Kragujevac – Dva dana nakon privođenja, Okružno javno tužilaštvo u Kragujevcu donelo je rešenje o sprovođenju istrage protiv direktora „Autosaobraćaja” Dragana Popovskog i predsednika Upravnog odbora preduzeća Slobodana Jelića. Oni se terete za zloupotrebu službenog položaja, odnosno za „sistematsko zastrašivanje radnika” koji su, kako se navodi u prijavi, pod pretnjama i ucenama svoje akcije poklanjali Popovskom.

Zbog sumnje da su pomagali >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << u izvršenju krivičnog dela, istragom su obuhvaćeni i šef prigradskog i međugradskog saobraćaja Milovan Pavlović, zamenik šefa autobuske stanice Milivoje Bulatović i dispečer Milutin Bulatović. Svi osumnjičeni nalaze se u pritvoru.

Revoltirani hapšenjem svojih rukovodilaca, ispred Okružnog suda juče je protestovalo tridesetak radnika „Autosaobraćaja”. Oni tvrde da u firmi nije bilo ucena, te da su akcije poklanjane „na dobrovoljnoj bazi”.

– Niko me nije ucenjivao. Direktor Popovski je samo hteo da spreči propadanje firme, što bi se i desilo da je privatizovana. Svi u Srbiji znamo kako izgledaju preduzeća koja su prodata nekom nepoznatom biznismenu – kaže Zoran Puzović.

S druge strane, sve je više radnika „Autosaobraćaja” koji su spremni otvoreno da govore o maltretiranju i torturi rukovodilaca firme. Oni su ih, kako kažu, perfidno ucenjivali kako bi se Popovski domogao većinskog paketa akcija.

– Moja majka je Popovskom poklonila akcije, pošto joj je obećao da će me primiti za stalno. Bila je revoltirana kad je videla da od toga nema ništa, pa je prodala sve akcije koje direktor nije bio preneo na sebe. Otpuštena sam sa posla možda mesec dana nakon toga. Da nije prodala, možda mi ne bi dali otkaz, ali ja nisam pristala da nas ucenjuju – kaže Milica Jović, bivša kondukterka „Autosaobraćaja”.

Po rečima penzionera Dragana Miloradovića, nekadašnjeg radnika „Autosaobraćaja”, kod njega je došao Jelić sa vozačem Popovskog. Nisu ga ucenjivali, ali su mu govorili kako u firmi rade njegova deca i kako se ne zna šta će biti sa njima ako „Autosaobraćaj” bude privatizovan.

– Tvrdili su da će Popovski isplatiti sve koji mu prepišu akcije, ali ja do danas nisam video ni „žutu banku”. Posebno me je zabolelo kad sam saznao da se akcije ne vode na moje ime, nego na Popovskog – kaže Miloradović.

Inače, ova firma je prošla kroz vlasničku transformaciju pre sedam godina, kada je iz društvenog preduzeća prerasla u akcionarsko društvo. Radnici su tada dobili 36.637 akcija i postali vlasnici gotovo 60 odsto preduzeća, a ostalo je i danas u državnom vlasništvu.

Decembra prošle godine Popovski je izjavio „Politici” da su mu radnici poklonili čak 20.000 akcija, što je oko 40 odsto ukupnog kapitala firme. U trenutku kad je uhapšen, nedostajalo mu je još oko 10.000 akcija da postane većinski vlasnik „Autosaobraćaja”.

Brane Kartalović

[objavljeno: 14/03/2008]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.