Izvor: B92, 23.Okt.2003, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Čeku pušten iz pritvora

Ljubljana, Priština -- Komandant Kosovskog zaštitnog korpusa Agim Čeku, kog je u sredu uhapsila slovenačka policija na osnovu ovogodišnje Interpolove poternice, pušten je iz pritvora u noći između srede i četvrtka, potvrdio je portparol slovenačke policije Miran Koren, javlja dopisnik Radija B92 iz Ljubljane Jelica Greganović. Čeku je uhapšen u sredu na aerodromu Brnik, odakle je s pasošem Republike Hrvatske pokušao da otputuje za Prištinu. Aerodromska policija je posle potvrđivanja >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << identiteta Čekua predala kranjskoj policiji. Istražni sudija Okružnog suda u Kranju nije mogao da ga ispita jer nije bilo prevodica, zbog čega je Čeku odvezen u istražni zatvor u Radovljici, da bi, prema najavama, bio ispitan u četvrtak ujutro. Umesto toga, prema rečima predsednice suda u Kranju Terezije Zorko, u sredu uveče je obezbeđen prevodilac i posle saslušanja je istražni sudija Čekua pustio iz pritvora "na osnovu odluke da su prestali razlozi za dalji pritvor, a po članu 525. Zakona o kaznenom postupku". Advokat Agima Čekua bio je Miha Kozinc, bivši slovenački ministar pravosuđa. Čeku je posle puštanja izjavio da je "uhapšen na osnovu poternice srpskih vlasti, a srpski sudovi nisu nadležni za krivična dela počinjena na području Kosova" i da su "pripadnici bivše OVK pod ingerencijom međunarodnog prava, dakle UNMIK i kosovskih institucija".

Prištinski list "Koha ditore" u četvrtak ujutro citira šefa UNMIK Harija Holkerija, koji je rekao da Srbija nema jurisdikciju nad predmetom za koji je optužen Agim Čeku, javlja za B92 novinar UNMIK-radija Zoran Ćulafić. Tokom telefonskog razgovora sa slovenačkim ministrom inostranih poslova, Holkeri je rekao da se po rezoluciji 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija predmet za koji je Čeku optužen nalazi u jurisdikciji šefa UNMIK i da je nalog za hapšenje koje su izdale vlasti Srbije nevažeći.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.