Izvor: Blic, 14.Jul.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Čekoviću dve godine zatvora

Čekoviću dve godine zatvora

BEOGRAD - Jovan Čeković, nekadašnji generalni direktor 'Jugoimport SDPR', najvećeg preduzeća za trgovinu oružjem bivše SFRJ, osuđen je juče u Okružnom sudu na dve godine zatvora zbog zloupotrebe službenog položaja.

Veće sudije Milenka Cvijovića utvrdilo je da je general-potpukovnik Čeković kriv što je bez saglasnosti Upravnog odbora i Savezne vlade doneo četiri ugovora kojim je povećan osnivački ulog grčke firme >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << 'Koperas' sa 20 na 80 procenta vlasništva 'Jugoimport SDPR', a smanjuje ulog 'Jugoimport etnoarta' iz Koštunića.

Sudija Cvijović je rekao da je Čeković u periodu od 16. avgusta 1999. do 6. januara 2002. godine, Vlasisu Kamburoglu, vlasniku 'Koperasa', pribavio imovinsku korist od skoro 3,9 miliona američkih dolara, ali da nije kriv za otuđenje vlasničkih dokumenta 'Koperasa'.

Čeković je oslobođen optužbe da je proneverio 400.000 dolara. Bio je optužen da je neposredno pred razrešenje sa funkcije generalnog direktora, naložio da se of-šor kompaniji 'Jan trast' iz Monrovije u Libiji isplati 400.000 dolara sa 'Jugoimportovog' računa.

Sa mesta generalnog direktora 'Jugoimporta' Čeković je smenjen 22. oktobra 2002. godine, kada je sa mesta pomoćnika ministra odbrane smenjen i general Ivan Đokić. Tim smenama je prethodio zvanični zahtev iz Vašingtona da se preduzme akcija protiv prodaje oružja i opreme Iraku, a prema istrazi sprovedenoj u SAD, u izvoz oružja u Irak bili su umešani 'Jugoimport' i Remontni zavod 'Orao' iz Bijeljine.

Čeković je pred većem sudije Cvijovića tvrdio da je imao dozvolu Ministarstva odbrane SCG da za vreme sankcija izvozi oružje u Irak.

V. Z. C

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.