Izvor: Blic, 16.Jan.2008, 10:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Čeka se da grad odreši kesu

Još je neizvesno kad će biti nastavljena izgradnja nove zgrade Narodnog muzeja u Nišu jer potrebnih 538 miliona dinara neće stići iz nacionalnog investicionog plana. Temelji su udareni još davne 1996. godine, na prostoru iza sadašnje upravne zgrade, ali od tada ništa nije urađeno na daljoj izgradnji muzejske zgrade koja treba da ima više od pet hiljada kvadratnih metara.



- Zvanično nismo obavešteni da smo odbijeni za sredstva iz NIP-a, ali na njihovom sajtu >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << stoji da će u Nišu biti finansirana samo tri projekta. Među tim projektima nismo mi. Više puta smo pisali gradonačelniku Niša Smiljku Kostiću da je neophodno da grad izdvoji sredstva za nastavak izgradnje zgrade. Nikad nismo dobili odgovor. Gradnja naše zgrade nije nikakav luksuz, nego je ta investicija neophodna da bi se sačuvala niška kulturna baština. Kod nas se čuva cela istorija Niša. Najveći problem su nam depoi, jer nemamo gde da čuvamo 40.000 predmeta koje imamo u našim zbirkama. Više puta su nas iz uprave „Vodovoda" obaveštavali da iselimo naše depoe iz njihove zgrade - kaže direktorka Narodnog muzeja Tatjana Trajković-Filipović i dodaje da je zbog neadekvatnih depoa ugrožen deo tekstilnih predmeta i zbirka umetničkih slika.

Direktorka ističe da bi u novoj zgradi bili smešteni svi depoi, kao i konzervatorske radionice.

- U novoj zgradi ćemo dobiti oko 1.500 kvadratnih metara izložbenog prostora. Imaćemo stalne izložbene postavke, jer imamo arheološke, praistorijske, etnografske, zbirke srednjeg veka... Dobićemo prostor i za savremene izložbe. Takođe, biće napravljena i biblioteka jer u našem fondu ima više od 13.000 knjiga od posebnog značaja koje će biti dostupne javnosti. Predviđeno je da dobijemo i konferencijsku salu za održavanje naučnih skupova - naglašava ona.

Stalna postavka

- Veliki problem Niša je što Narodni muzej nikad nije imao stalnu postavku. Uskoro ćemo u izložbenom prostoru u Ulici Nikole Pašića otvoriti stalnu arheološku postavku. Ne možemo više da čekamo da se napravi nova zgrada - priča Trajković-Filipović.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.