Čaure su podmetnute na krov

Izvor: Glas javnosti, 09.Okt.2008, 07:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Čaure su podmetnute na krov

BEOGRAD - Mora se rasvetliti pitanje: kako i po kom osnovu, po čijem pozivu se „stručnjaci iz SR Nemačke“ pojavljuju već dan nakon izvršenog atentata i zašto baš Vizbaden. Sud u obrazloženju ne navodi da je istražni sudija došao samoinicijativno, po saznanju iz medija da je ranjen premijer Republike Srbije, tj. da o samom događaju nije obavešten zvaničnim putem, kako to zakon nalaže.

Tokom postupka smo pokušali da utvrdimo šta je razlog ovakvom postupanju, tj. neobaveštavanju >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << istražnog sudije, ali do odgovora nismo došli. Dalje, u obrazloženju presude navodi se da je istražni sudija u 14.00 časova otišao iz dvorišta zgrade vlade u poslovnu zgradu zavoda za fotogrametriju, u Ul. admirala Geprata br. 14. A šta nam to govori?

Uviđaj u dvorištu zgrade vlade je i pre dolaska istražnog sudije bio gotovo završen, tako da je sudija samo konstatovao već obeležene i fiksirane tragove, pa se već nakon pola sata nalazi u ul. Admirala Geprata br. 14. u kancelariji 55.

Veoma je karakterističan detalj o pronalasku dve čaure od strane operativnih inspektora - uviđajne ekipe. Naime, inspektor Bojan Stojković tvrdi da su dve čaure pronađene na krovu pomoćne zgrade u Ul. admirala Geprata do 20 časova, dok inspektor Nikolić Aleksandar tvrdi da čaure nisu pronađene do 20 časova. Međutim, svedok Danilo Koprivica, šef obezbeđenja zgrade vlade, tvrdi da je nakon desetak minuta od ubistva premijera otišao u zgradu u Ul. admirala Geprata i da je zatekao policajce, koji su već bili u zgradi. Tada su mu policajci rekli: „Znači, oni su rekli, evo dve čaure na krovu“.

UGAŽENI TRAGOVI

Svedok inspektor Kitić dalje navodi... „mi smo tog dana završili sa tragovima papilarnih linija, onda je načelnik kad smo se vratili dole rekao da ne diramo ništa, da će doći, ovaj, Nemci, odnosno ljudi iz Nemačke...“, „... znači, 13. su došli Nemci, 14. smo bili sa njima. Ovaj, tad sam uočio opuške.“

Iz ovoga se nesumnjivo vidi da je potpuno opravdano insistiranje odbrane na rasvetljavanju pitanja: kako i po kom osnovu, po čijem pozivu se „stručnjaci iz SR Nemačke „ pojavljuju već dan nakon izvršenog atentata i zašto baš Vizbaden.

Kako je moguće da te dve čaure, koje su viđene pre dolaska svedoka Koprivice, a to je samo desetak minuta posle ubistva premijera, odjednom „nestanu“, pa budu pronađene tek uveče?

Jedino logično objašnjenje je da su te dve čaure prerano postavljene na krov, te da je neko od lica koja su neposredno i direktno učestvovala u montiranju dokaza uočio da je prerano i da je potrebno vreme da bi se uklonili ili dodali još neki tragovi, zbog čega, eto, te dve čaure odjednom nestadoše.

Sve ovo potvrđuju sledeće izjave i to:

Svedok inspektor Stojanović Radivoje na glavnom pretresu dana 11. januara 2007 godine kaže: „Dolazili su razni policajci koje ja ne poznajem... Bio je, da kažem, blagi metež... Branislav Lečić je došao pešice. Prošao je kroz samo lice mesta. Upozorio sam ga, pozvao sam još jednog policajca koji je meni bio najbliži, uniformisanog, postavio ga gde da stoji i da zabrani prolaz svim ostalima dok ne bude došao dežurni istražni sudija i javni tužilac... došao je kasnije i sudija Aleksandar Čolić, ja mislim i gospođa koja je bila zamenik tužioca. Čak su i oni komentarisali da ne mogu da uđu u zgradu vlade....“Ja sam već započeo obeležavanje dok sudija još nije bio na licu mesta...“.

A na pitanje - da li je obavestio starešine da ne može da obezbedi da se uviđaj uradi kako treba - odgovara sa „jesam“.  Svedok Zoran Petrović na glavnom pretresu 1. novembra 2004. godine na pitanje kada je došla uviđajna ekipa odgovara: „Pa, posle 15 - 20 minuta, 20 minuta.“

Svedok inspektor Radovan Kitić na glavnom pretresu 15. januara 2007. godine, na pitanje šta je zatekao kada je došao na lice mesta u kancelariju 55, navodi da su tragovi gazećih površina obuće bili ugaženi, da je kancelarija bila puna ljudi, odnosno:... „Bilo je mnogo onih koji su ulazili u tu prostoriju. Ja pretpostavljam samo policija. Možda i neko drugi“. Na dalje pitanje da li je neko uopšte tražio te tragove, svedok odgovara: „Niko. Znači i kada sam ja došao i hteli smo to da radimo, već je bilo kasno. To je sve bilo ugaženo. „

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.