Čarls Ingrao o Holbruku i Karadžiću: Dogovor bez papira

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 07.Avg.2008, 11:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Čarls Ingrao o Holbruku i Karadžiću: Dogovor bez papira

BEOGRAD - Američki profesor i stručnjak za Balkan izjavio je da je bivši izaslanik SAD Ričard Holbruk obećao Radovanu Karadžiću da neće biti uhapšen "ako se povuče iz politike".

Čarls Ingrao, američki profesor istorije koji vodi grupu za dokumentovanje balkanskih ratova pri Američkom institutu za mir, izjavio je da Holbruk jeste sklopio nezvanični sporazum s Radovanom Karadzićem, kojim mu se garantuje sloboda.

Holbruk nije glup
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine <<
U intervjuu za Balkan insajt, internet publikaciju Balkanske istraživačke mreže, Ingrao tvrdi da je Holbruk preko posrednika sklopio dogovor sa bivšim liderom bosanskih Srba kako bi ga uklonio sa političke scene Republike Srpske, entiteta bosanskih Srba uspostavljenog tokom mirovnih pregovora u Dejtonu 1995. godine.

Ingrao je, medutim, upozorio da je malo verovatno da će se pojaviti pisani dokaz o tome. "Holbruk nije glup. Ne postoji ništa na papiru", rekao je Ingrao.

Američki stručnjak je dodao da njegove informacije potiču iz četiri nezavisna izvora u američkom Stejt departmentu čija imena nije želeo da obelodani. "Ne možemo otkriti njihove identitete, jer su još veoma aktivni, a to bi im moglo naneti štetu u profesionalnom smislu", rekao je on.

Izričito obećanje

Ingrao tvrdi da Holbruk, kako je kazao, nije imao drugu opciju sem da ponudi ključne ustupke Karadžiću kada je reč o njegovoj ličnoj slobodi. "Visoki zvaničnik Stejt departmenta koji je bio blisko upoznat sa Holbrukovim aktivnostima potvrdio je da je ambasador eksplicitno uverio Karadžića da neće biti uhapšen, a još nekoliko osoba u Stejt departmentu, koje se nisu oglašavale bile su upoznate sa tim ustupkom", rekao je on.

"Upravo je Pentagon, uz podršku tadašnjeg predsednika Bila Klintona, predočio Holbruku kao svršenu činjenicu to da američke snage neće hapsiti lica optužena pred Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju", kazao je on.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.