Izvor: B92, 25.Avg.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Čačak: Bolje snabdevanje vodom

Čačak, Kraljevo -- Snabdevanje građana vodom u opštini Čačak, u kojoj su pre tri dana uvedene restriktivne mere, danas je "pod kontrolom".

Direktor čačanskog "Vodovoda" Goran Pantović je rekao da je uz veliki napor obezbeđena voda u višim delovima naselja Ljubić i selu Rakova, koji su dva dana bili bez vode, a da su bez vode i dalje, treći dan, deo naselja Beljina, kompanija "Sloboda" i naselje oko tog preduzeća.

On je kazao da je u skladu sa restriktivnim >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << merama planskih isključenja danas na 24 sata isključena voda selima Jezdina, Kulinovci i Loznica.

Direktor "Vodovoda" je rekao da u Čačku većina potrošača ima vodu, osim stanara koji su na višim spratovima stambenih zgrada.

Restrikcija vode u Čačku uvedena je u četvrtak zbog smanjene isporuke vode iz Javnog komunalnog preduzeća "Rzav" iz Arilja, koje je smanjilo isporuku zbog niskog vodostaja u reci Rzav.

Gradonačelnik Čačka Velimir Stanojević uveo je mere zabrane polivanja parkova, bašti, pranja automobila i ulica, kao i plansko isključivanje vode određenim naseljima na 24 časa.

Za nenamensko korišćenje vode komunalna opštinska inspekcija će kažnjavati građane novčanom kaznom od 2.000 do 5.000 dinara, a pravna lica sa 50.000 dinara.

"Rzav" je smanjio isporuku vode svim opštinama koje se snabdevaju sa tog sistema - Čačku, Gornjem Milanovcu, Lučanima, Požegi i Arilju, što je uslovilo poremećaje u vodosnabdevanju i restrikcije vode u tim opštinama.

Direktor "Rzava" Ljubo Lazović rekao je da će Vlada Srbije u utorak odgovoriti na zahtev upravnog odbora tog preduzeća da se u reci Rzav smanji biološki minimum dok se ne stabilizuje vodosnabdevanje.

Predsednik SO Kraljevo poziva na štednju

Predsednik opštine Kraljevo Miloš Babić pozvao je večeras Kraljevčane da racionalno štede vodu zbog povećane nenamenske potrošnje.

"Zbog nenamenskog trošenja vode za polivanje bašta i hladjenje betonskih površina, viši delovi grada i zgrade bez podstanice nemaju vodu", rakao je Babić lokalnim medijima.

U Kraljevu su danima bez vode naselja Gornji Kovači, Higijenski zavod, Grdička kosa, viši delovi Jovca, Beranovca i Jarčujka.

Direktor Vodovoda Marko Romčević rekao je da "nema vode za zalivanje bašta, travnjaka, cveća, pranje automobila, polivanje prašine na ulici, rashladjivanje, pa čak i rashladjivanje krova na kućama".

Romčević je naglasio da Vodovod proizvodi 270 litara vode u sekundi, što je dovoljno za redovnu potrošnju, ako se troši namenski.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.