Izvor: Blic, 10.Jan.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

CIA prozvala Hrvatsku zbog zločina Tomislava Merčepa

CIA prozvala Hrvatsku zbog zločina Tomislava Merčepa

Vlada Hrvatske izbegla je da istraži optužbe protiv bivšeg hrvatskog vođe paravojnih formacija Tomislava Merčepa plašeći se uticaja nekih desno orijentisanih političkih vođa, piše u dokumentu sa kojeg je američka Centralna obaveštajna agencija (CIA) nedavno skinula oznaku tajnosti i u decembru prošle godine objavila ga na svojim internet stranicama.

Prema dokumentu, u čijoj su izradi uz CIA učestvovale >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << i američka Vojnoobaveštajna agencija (DIA) i Nacionalna agencija za sigurnost (NSA), Merčep je 1991. godine počinio i direktno naredio brojne zločine, kao što su tortura, ubistva i nestanak na hiljade Srba u Hrvatskoj.

Najozbiljnije optužbe protiv Merčepa odnose se na događaje u Pakracu i Pakračkoj poljani kada je, kako se navodi, naredio masovnu likvidaciju Srba. U dokumentu CIA se navodi i izveštaj UN-a iz 1993. godine o tome da su 'hrvatske vlasti uklonile tela iz dve masovne grobnice nedaleko od železničke stanice u Pakracu, te da istražitelji UN veruju da se u trećoj grobnici krije 1.700 tela', tvrdi CIA.

U istom materijalu se dodaje kako su Merčep i njegove snage počinili ubistva i u Gospiću, a pominje se i Merčepova umešanost u ubistvo Mihajla Zeca i njegove žene i ćerke u Zagrebu.

Portparol Državnog tužilaštva Hrvatske Martina Mihordin nije danas želela da komentariše izveštaj CIA i Merčepu i podsetila je da je upravo u toku predistražni postupak i pregled materijala koji je Tužilaštvo još u februaru prošle godine dobilo iz Haga.

Ti se materijali, rekla je Mihordinova, odnose upravo na ratne zločine protiv srpskih civila i vojnih zarobljenika u istočnoj Slavoniji i Pakračkoj poljani koji su počinjeni u drugoj polovini 1991.

Izveštaj CIA o ratnim zločinima Merčepa nisu želeli da komentarišu ni u Ministarstvu pravde.

Merčep je, kako su jutros preneli hrvatski elektronski mediji, rekao da su to 'gluposti'.

Agencije i M. Š.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.