Izvor: Blic, 29.Jan.2008, 08:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Butkice na meti

Niški mesari svakodnevno ne mogu da se odbrane od lopova koji se ne ustručavaju da ukradu bilo koji komad mesa s pultova iz ovih trgovina. Na meti su najviše sušenice, butkice, čajna salama i druga skuplja roba koja se u većini slučajeva ne krade da bi se preprodavala već zbog gladi.

Igor Kostić, vlasnik mesare „Nimes", kaže da kradu sve kategorije stanovništva.

- Kradu svi, a štiti ih zakon jer suma za ukradenu robu ne prelazi 15.000 dinara, pa ne mogu >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << da se nađu pred tužiocem. Možemo da ih gonimo po privatnoj tužbi šte se retko ko odlučuje. U poslednje vreme događa se da u mesaru uđu dva ili tri narkomana, otimaju šta stignu i beže - ističe Igor.

Jovan Jovanović, predsednik Udruženja potrošača „Forum" kaže da je ekonomska situacija dovela neke građane do toga da kradu zbog golog preživljavanja.

- Ima raznih slučajeva krađe, ali evidentno je da neki naši sugrađani, a pogotovo starije Nišlije nemaju meso na stolu po desetak dana. Alarmantno za Vladu Srbije je to što građani Srbije jedu 3,5 puta manje mesa po glavi stanovnika od žitelja zemalja u EU - kaže Jovanović.

Jedna od radnica u „Nimesu" je pre par dana imala neprijatnu situaciju gde je morala „finog starijeg gospodina" da juri po Tvrđavskoj pijaci.

- Naručio je 200 grama neke jeftinije salame da se nareže na komade. Dok sam to radila, on je smotao komad vakumiranog mesa koji je bio lepo poređan. Kada je platio tih tridesetak dinara, otišao je, a ja sam tek tada primetila da fali parče mesa. Istrčala sam napolje i videla ga. Pomogle su mi komšije s pijace da ga sustignem. Kada mi je davao ukradenu robu, smejao se dok sam ja drhtala od neprijatne situacije - ističe ova prodavačica koja dodaje da se u ovoj mesari često krade sir, mleko, jogurt i druga roba s mlečne vitrine koja je otvorena.

Da je u Nišu počelo i porodično da se krade po mesarama dokazuje tvrdnja Milana Mikića, vlasnika mesare „Pućko".

- Dok je jedan od radnika pripremao meso, muž je pokušao da smota pečenicu od 2.000 dinara. Pokušali su da izađu, a kada smo skočili svi, on je vratio meso na pult i istrčali su iz radnje kao tajfun - napominje Mikić. Isti problem imaju trgovci u mesarama „Nišprodukta".

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.