Izvor: RTV 5, 25.Avg.2012, 18:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bukte požari kod Čačka i na Tari, požari i u Republici Srpskoj

Vetar i visoka temperatura razbuktali su jutros požar koji se sve više širi ka naseljenom delu Gornje Gorevnice.
U požaru koji je zahvatio područje tri sela opština Gornji Milanovac i Čačak ima i povredjenih meštana, rečeno je agenciji Beta u policji u Čačku.
Kako je izjavio načelnik sektora za vanredne situacije Policijske uprave u Čačku Dragiša Bročić dva meštanina su zadobila opekotine i prebačeni su u čačansku bolnicu.
Vatrena stihija ne može da se >> Pročitaj celu vest na sajtu RTV 5 << obuzda bez aviona koji je danas stigao iz Rusije i koji treba da pomogne u gašenju požara, rekao je Bročić i istakao da priorotet treba da bude da se avion pošalje prvo u to područje, pošto se vatra nalazi u neposrednoj blizini 15 domaćinstava.
Gornji Milanovac je prekriven dimom koji nanosi vetar.
Istražni organi sumnjaju da je požar nastao zbog varničenja nisko naponske električne mreže ili nepažnje meštana.   
Proširio se požar na Tari Požar u Zaovinama na Tari proširio se za 30 hektara i trenutno je vatrom zahvaćeno 130 hektara mešovite šume, rekao je agenciji Beta Petar Rakić, komandir vatrogasno-spasilačke jedinice Bajina Bašta.
Na nepristupačnom terenu sa vatrom se bori 30 vatrogasaca iz Bajine Bašte, Mokre Gore, Vojvodine, a pomaže i helikopter MUP-a Srbije iz vazduha koji je uspeo da spreči njeno širenje u pojedinim pravcima, kaže Rakić.
On navodi da za sada nema opasnosti za naselja i da je najbliže od požara udaljeno 700 metara.
U šumi zahvaćenoj požarom u Zaovinama najzastupljeniji su bor i bukva, kaže komadir bajinobaštanskih vatrogasaca. 
U RS i dalje gore požari U naselju Sopotnik na području Zvornika požar preti da zahvati jednu kuću u kojoj se nalaze dve nepokretne osobe, koje će biti evakuisane ako bude potrebno, saopšteno je iz Uprave civilne zaštite Republike Srpske (RS).
Situacija je i dalje teška na području Bratunca, gde je juče u rejonu Slapišnice 16 puta delovao helikopter EUFOR-a.
Aktivan je i dalje požar u rejonu Bočac Baljvine u opštini Kneževo, a pokušava se ugasiti vatra od ušća Ugra u reku Vrbas, koja je zahvatila pet kilometara prema selu Bregovi i zaseoku Eraci.
Jutros je izbio požar i u naselju Paklenica na području Doboja, a još su aktivni požari na području Šekovića.
Na području Zalazja, u opštini Srebrenica, i dalje gori nisko rastinje, ali je požar tokom noći odbijen od kuća.
Na području Trebinja aktivni su požari u rejonu sela Diklići, Trebinjskih brda i sela Nudo na granici sa Crnom Gorom.
Vatra gori na nepristupačnom terenu, a u gašenju učestvuju vatrogasci iz Trebinja i Lastve, pripadnici civilne zaštite, radnici šumskog gazdinstva, pripadnici Oružanih snaga BiH i meštani.
Nekoliko požara još je aktivno na području Bileće, Ljubinja i Gacka.
Vatra i dalje gori u rejonu Gostuna u opštini Novo Goražde i širi se prema kuli Herceg Stefana. 

Nastavak na RTV 5...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Čačak: Ljudi beže od vatrene stihije

Izvor: Večernje novosti, 25.Avg.2012

VATRENA stihija koja je zahvatila četiri sela u suvoborskom kraju - Gornju Gorevnicu, Miokovce, Srezojevce i Koviljaču, naterala je u subotu posle podne meštane da napuste domove. Evakuaciju stanovništva naredio je Dragiša Broćić, načelnik Odeljenja za vanredne situacije u Čačku, koji je rekao...

Nastavak na Večernje novosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTV 5. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTV 5. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.