Budni sa obe strane granice

Izvor: Politika, 28.Mar.2009, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Budni sa obe strane granice

Otvaranje policijskih odeljenja dobra je ideja za unapređenje odnosa dve zemlje, Mađarske koja je u EU i Srbije koja tome teži

Činjenica da je državna granica Srbije prema Mađarskoj duga nešto više od 174 kilometra, uz podatke da je prošle godine preko graničnih prelaza prema Mađarskoj prešlo 8.500.000 putnika, 2.260.000 putničkih automobila, blizu 62.000 autobusa, oko 370.000 kamiona, 9.000 teretnih vozila, pa čak i 190 brodova, dovoljno govori o veličini, ali >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << i o poslu koji obavlja Regionalni centar granične policije u Subotici.

– Ovaj regionalni centar objedinjuje poslove prelaska i obezbeđenja državne granice i sarađuje sa drugim policijskim upravama. Ljudi koji ovde rade tu su 365 dana u godini, posao se obavlja prema važećim zakonima, a oprema koju posedujemo zadovoljava naše potrebe. Ali, može i mnogo bolje – kaže Miroslav Janjić, načelnik Regionalnog centra granične policije u Subotici.

Po rečima Janjića, deo opreme i edukacija obezbeđuju se iz donacija Evropske unije EU, međunarodnih organizacija ali i određenih država.

– Iz fondova EU nabavljaju se vozila i informacijska oprema, a pomoć nam pružaju i OEBS, Demokratski centar za kontrolu oružanih snaga iz Ženeve, Međunarodna organizacija za migracije – kaže za „Politiku” Milan Blanuša, glavni policijski inspektor i šef Odseka granične policije, odeljenja za granice MUP-a Srbije.

– U toku prošle godine otkriveno je i pronađeno 550 falsifikovanih putnih isprava i 239 traženih osoba, a to je rezultat objedinjenog rada Granične policije, Carine i inspekcijskih službi – naglašava Blanuša i dodaje da to svedoči o dobroj obučenosti kadrova, pa granicu mogu preći samo oni s legalnim dokumentima.

Kad je reč o saradnji graničnih policija Republike Srbije i Republike Mađarske, Blanuša i Janjić se slažu da je ona izuzetno dobra:

– Redovno održavamo mesečne sastanke, naizmenično u Mađarskoj i u Srbiji, a susrećemo se i po potrebi. U toku leta kontakti su češći, radi bržeg prelaska granice.

Postoji mogućnost otvaranja policijskih odeljenja, srpskog u Mađarskoj i mađarskog u Srbiji, kaže Blanuša koji smatra da je to dobra ideja sa stanovišta unapređenja odnosa između dve zemlje – jedne koja je u EU i druge koja k tome teži.

Ulaskom Mađarske u „šengensku zonu”, pojačali su se i ilegalni prelasci, uglavnom iz ekonomskih razloga, a ova granica je u poslednje dve godine veoma „opterećena”:

– Prošle godine ovaj regionalni centar granične policije sprečio je 465 građana u ilegalnom prelasku, a ove godine, za dva i po meseca, bilo je 268 pokušaja ilegalnog prelaska – kaže Miroslav Janjić i nastavlja:

– U istom periodu, na graničnim prelazima, zajedničkim radom sa drugim državnim organima, otkriveno je i 37 kilograma opojne droge, velika količina neprijavljene akcizne robe, nakita, predmeta arheološke vrednosti, a bilo je i otkrivanja oružja i municije. Takođe je sprečeno iznošenje iz zemlje oko 700.000 evra. Horgoš je na Koridoru 10 gde je veliki promet ljudi, robe, usluga, šverca", pa to zahteva pojačan rad, obučenost i saradnju sa susedima. Kada sve to postoji, onda i rezultati neće izostati.

Zejnel Zejneli

[objavljeno: 29/03/2009]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.