Bubice kao deo nameštaja

Izvor: Politika, 30.Sep.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Bubice" kao deo nameštaja

Policajcima i pripadnicima Bezbednosno-informativne agencije (BIA) uskoro bi moglo da bude dato "blanko ovlašćenje" da tajno ulaze u stanove građana i postavljaju tonske i video prislušne uređaje, a da pri tom ne krše zakon. Predlog je da za ulazak u stanove i postavljanje "bubica" istražnim organima neće, kao do sada, biti potrebna naredba istražnog sudije, a materijal prikupljen na ovaj način moći će na sudu da se koristi kao dokaz.

– Sve ovo je predloženo u odredbama >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << novog Zakonika o krivičnom postupku koji bi trebalo da stupi na snagu 1. januara 2009. godine – objašnjava za "Politiku" dr Momčilo Grubač, profesor Pravnog fakulteta Univerziteta "Union" u Beogradu. – Ova predložena odredba po kojoj ovlašćena službena lica mogu da ulaze u stan i postavljaju "bubice" predstavlja drastično kršenje ljudskih prava, posebno onog na neprikosnovenost ličnog i porodičnog života. Pored ovoga, očigledno je da je sve to i protivno Ustavu koji garantuje nepovredivost stana.

Prema Grubačevim rečima, "istražiteljima" bi se dalo blanko ovlašćenje da tajno ulaze u stanove, hotele, poslovne i kancelarije univerziteta, pa čak i crkve i tamo postavljaju tehničke uređaje za vizuelna i tonska snimanja.

– Predložena odredba je naišla na žestoke reakcije stručne javnosti, pa je predložena njena izmena i dopuna – navodi Grubač. – Predviđeno je da se odredba dopuni odrednicom da je policiji, za postavljanje prislušnih uređaja, neophodna naredba istražnog sudije. Međutim, i pored toga, ovakva mogućnost ostala bi protivustavna. U Ustavu se navodi da nije dozvoljeno ulaziti u privatne prostorije poput stanova, advokatskih kancelarija ili službenih ureda. Ulazak u pomenute prostorije, trenutno je dozvoljen samo uz naredbu istražnog sudije. Po starom Zakoniku, prislušni uređaji mogli su da budu postavljani samo na javna mesta kao što su raskrsnice, stadioni, ali i to samo u svrhu suzbijanja krivičnih dela.

Iako nije bilo dozvoljeno zakonom, Srbija ni ranije nije bila "imuna" na prisluškivanje.

– Pamti se slučaj Vuka Draškovića koji je u svom stanu pronašao prislušne uređaje i o tome javno govorio – navodi Grubač. – Policija nije imala pravni osnov da uradi ovako nešto. Novi ZKP ako da pravno pokriće za jedan ovakav postupak, biće ništa drugo nego neustavni čin. Zbog ove i sličnih odredaba, smatram da Zakonik treba povući u celini. Podaci prikupljeni na način opisan u novom ZKP-u mogu, baš kao i u slučaju Draškovića, biti korišćeni i zloupotrebljeni u političke svrhe.

Velika ovlašćenja novim ZKP-om imaće "prikriveni islednici" koji se "ubacuju" u organizovane kriminalne grupe radi prikupljanja dokaza protiv njenih članova. Pozivom na pomenutu odredbu policija bi uvek mogla, dodelom statusa prikrivenog islednika svojim pripadnicima, da ima efikasan i brz uvid u intimnu sferu života građana. Tim pre, naglašava Grubač, što pravo prikrivenog islednika nije suženo samo na ulazak u stan pripadnika kriminalne organizacije, već podrazumeva ulazak u tuđi stan uopšte.

Praksa svetskih zemalja po ovom pitanju je, kako Grubač, objašnjava – šarolika. Zakonska mogućnost da policija bez posebnih naredbi ulazi u stanove i postavlja prislušne uređaje karakteristična je za policijske autoritarne državne sisteme.

[objavljeno: ]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.