Brže rasvetljavanje najtežih zločina

Izvor: Politika, 16.Dec.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Brže rasvetljavanje najtežih zločina

Omogućeno utvrđivanje krivice ili nevinosti i rasvetljavanje starih zločina

U sedištu MUP-a Srbije u Beogradu juče je održana svečanost povodom primopredaje tek izgrađene i opremljene DNK laboratorije, donacije Evropske agencije za rekonstrukciju (EAR) i Kraljevine Španije. EAR je za ovaj objekat izdvojila 2,4 miliona evra, španska vlada 120.000 evra, a iz budžeta Srbije obezbeđeno je 700.000 evra.

– Najsavremenija oprema omogućava analizu velikog broja >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << uzoraka, jedna je od najbolje opremljenih laboratorija u Evropi. U njoj radi visokokvalifikovani kadar što joj daje mogućnosti da postane referentna laboratorija u regionu. Srpska policija sa ovom opremom moći će brže da rasvetljava zločine i obavlja najsloženija veštačenja – rekao je ministar Dragan Jočić.

DNK ispravlja greške

Prisutnima su se obratili Esmeralda Aragones iz Evropske komisije, kao i šef EAR u Beogradu Danijel Đulgaris. Pošto još nije počela sa radom, laboratorija, u koju će ulazak biti dozvoljen samo zaposlenim stručnjacima, juče je bila otvorena i za obilazak od strane zvanica i novinara.

Otvaranjem ove laboratorije u Srbiji će se brže i efikasnije rešavati zločini, jer su postojeće laboratorije zauzete i drugim poslovima kao što je identifikacija žrtava minulih ratova na prostorima bivše Jugoslavije. Ova veštačenja ne samo da će dokazivati nečiju krivicu, već će i nevine oslobađati odgovornosti. U domaćoj i stranoj pravosudnoj istoriji nisu retki primeri pritvaranja i osuđivanja nedužnih.

Najpoznatiji takav primer kod nas je slučaj Velibora Rapaića iz Subotice koji je pritvoren, ali kasnije i oslobođen, baš na osnovu analize bioloških tragova. On je uhapšen zbog ubistva studentkinje Helge Čevari, izvršenog petog oktobra 1998. godine u Subotici. Analizom DNK u Institutu za sudsku medicinu u Novom Sadu "dokazali" su da tragovi sa mesta zločina pripadaju Rapaiću. Posle drugog veštačenja u Budimpešti utvrđeno je da to nije tačno, a i superveštačenje Biološkog fakulteta u Beogradu oslobodilo je nedužnog mladića odgovornosti. Policija je kasnije uhapsila ubicu Helge Čevari, koji je u međuvremenu izvršio još jedno silovanje.

Osam nevinih u SAD

DNK analiza omogućava rasvetljavanje starih zločina, kao i utvrđivanje nevinosti osuđenih, ako su biološki tragovi propisno sačuvani. Prema podacima iz stručne literature, tokom devedesetih godina prošlog veka u SAD osam osuđenika pušteno je iz zatvora pošto ih je DNK analiza nesumnjivo oslobodila odgovornosti. Slučaj izvesnog Felkera, čija je nevinost dokazana posthumno, posle izvršenja smrtne kazne, bio je povod da se ova analiza proglasi obaveznom u slučajevima u kojima se izriče smrtna kazna. Majkl Merser, koji je u zatvoru proveo 12 godina, oslobođen je 2003. godine nakon što je naknadno obavljena DNK analiza. Slično kao i u slučaju iz Subotice, kasnije je uhapšen pravi izvršilac zločina, poznat kao siledžija i seksualni napasnik.

Inače, u Americi na osnovu ove metode presuđeno je u više hiljada slučajeva, i to u svim državama SAD. Prvo sudsko DNK veštačenje u svetu obavljeno je 1987. godine u Velikoj Britaniji kada je pomoću genetskog koda utvrđen identitet Kolina Pičvorka koji je silovao i ubio dve devojke. U našoj zemlji prva DNK analiza obavljena je prilikom utvrđivanja identiteta poginulih u bombardovanju RTS-a tokom rata 1999. godine. Stručnjaci Biološkog fakulteta u Beogradu zatim su pokrenuli analize za potrebe kriminalističke policije, ali će taj posao biti znatno efikasniji puštanjem u rad laboratorije MUP-a Srbije.

Milan Galović

[objavljeno: 16.12.2006.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.